Ondanks de grote economische kracht die Turkije wordt toegedicht, is de Turkse lira de afgelopen 20 jaar steeds in waarde gedaald. Dat is niet vreemd, als je de kwetsbaarheden van het land in ogenschouw neemt. De waardedaling is dan ook nog lang niet ten einde.

Dat stelt valuta-expert Camille Faber van valutahandelaar Ebury Nederland in een analyse op finanzen.nl.

Turkije kampt volgens Faber met een aantal ‘unieke’ economische kwetsbaarheden. Zo is het begrotingstekort van 7 procent van het nationaal inkomen niet alleen aan de hoge kant ten opzichte van ontwikkelde landen, maar ook in vergelijking met andere opkomende markten.

Daar komt bij dat de Turkse groei deels wordt gefinancierd door buitenlandse investeerders. “Omdat dit veelal leningen in buitenlandse valuta’s betreft, maakt dat het land kwetsbaar bij valutaschommelingen. Hoe meer de lira verzwakt, hoe hoger de schulden in bijvoorbeeld euro’s en dollars oplopen”, aldus Faber.

Volgens Faber kiezen niet-Turkse bedrijven die zakendoen in het land er steeds vaker voor om betaalafspraken volledig in euro’s of dollars te doen. “Dat zet natuurlijk verder druk op de lira.”

Lees de volledige analyse van Camille Faber over de Turkse Lira op finanzen.nl »

LEES OOK: Turkse centrale bank probeert val van de Turkse Lira te stuiten via een 'achterdeurtje' – en op een manier die Erdogan niet zint