Van veraf zou je kunnen denken dat de 587 Disney-achtige kastelen in Turkije niet echt zijn. Ze zien er surrealistisch uit, met hun grijze daken en torentjes.

Maar het vakantiedorp is echt. De projectontwikkelaar die in 2014 met de bouw begon, de Sarot Group, hoopte een luxe villawijk te bouwen voor rijke buitenlanders. Nu staan alle paleisjes in de Turkse bergen leeg en zijn ze langzaam aan het vervallen.

Hoewel de Sarot Group ooit een budget had van 175 miljoen euro en nog steeds wat financiële ruimte heeft, heeft de projectontwikkelaar inmiddels het faillissement aangevraagd omdat zijn kopers de rekening van de kasteeltjes niet betalen.

En dat probleem is niet uniek. Over de hele wereld worstelen steden met verlaten bouwprojecten. Er zijn er bijvoorbeeld genoeg te vinden in Spanje, maar ook in Amerikaanse steden als New York en Las Vegas. Toch zien lang niet al die projecten er zo bijzonder uit als de leegstaande vakantievilla’s van Burj Al Babas, die symbool staan voor de economische omstandigheden in Turkije.

Hier zie je de villa’s:


Het villapark ligt in de buurt van Mudurnu, een stad in het noordwesten van Turkije.

Foto: Adem Altan/AFP/Getty Images

Hoewel alle kasteeltjes nog leegstaan, moet een mogelijke koper er diep voor in de buidel tasten: je koopt ze voor minstens 350.000 euro. Daarmee lijkt de projectontwikkelaar te mikken op rijke klanten uit het Midden-Oosten. En er werd hen ook behoorlijk wat luxe beloofd: de woningen zouden worden uitgerust met zwembaden, Turkse baden en sauna’s. In het dorp zou ook een winkelcentrum en moskee komen.

Lees ook op Business Insider

Foto: Adem Altan/AFP/Getty Images

Bron: Agence France-Presse


Van de meer dan 732 villa’s, zijn er ongeveer 350 verkocht aan Arabische investeerders. Maar die verkopen gingen lang niet allemaal door.

Foto: Adem Altan/AFP/Getty Images

Bron: Agence France-Presse


De architect van het project vertelde aan persbureau AFP dat de kopers waarschijnlijk last hadden van de lage olieprijzen.

Foto: Adem Altan/AFP/Getty Images

Bron: Agence France-Presse


Maar ook met de Turkse economie ging het niet best.

Foto: Adem ALTAN/AFP/Getty Images

Afgelopen oktober steeg de inflatie in Turkije naar 25 procent, hoger dan in de afgelopen 15 jaar. Dat kwam vooral door de sterk in waarde gedaalde Turkse lira.

In september verhoogde de Turkse centrale bank juist nog de rente flink om de inflatie te beteugelen.


Ondertussen gebeurde er op politiek vlak ook van alles, wat weer z’n effect had op de bouwsector.

Foto: Adem Altan/AFP/Getty Images

Economen hebben veel kritiek op de grote uitgaven van president Erdogan aan infrastructuur, waar hij geld voor moest lenen bij buitenlandse banken. En omdat de Turkse lira sterk in waarde daalde, trokken buitenlandse investeerders zich terug uit de projecten, waardoor het slechter ging met de bouwsector.


Hoewel de toekomst van de Turkse economie er dus niet bepaald rooskleurig uitziet, hoopt de architect van het Disney-dorp nog steeds dat het project deze herfst klaar is. Zou jij in een van deze kasteeltjes willen wonen?

Foto: sourceAdem Altan/AFP/Getty Images

Bron: Agence France-Presse

LEES OOK: 10 uitzonderlijke Airbnb’s in eigen land