Van een gesneuvelde reputatie kan oud-oprichter van de DSB-bank Dirk Scheringa niet spreken.

Afgelopen november werd hij directeur van het bitcoinbedrijf ICO Headstart. Door de oprichters van het Haagse bedrijf wordt hij geroemd om zijn ervaring in het bankwezen en zijn kennis van crowdfunding.

Vrijdag 8 december startte het bedrijf met een zogenoemde ‘pre-ICO’ waarbij mensen vooraf konden intekenen op de lancering van een cryptomunt. Een soort crowdfunding. Het doel, 10 miljoen dollar ophalen, werd al direct in het eerste weekend ruim gehaald.

In totaal werd er door geldschieters voor 1,35 miljoen dollar in munten gestoken, en nog eens 8,85 miljoen dollar door ‘angel’-investors in ICO HeadStart. De opbrengsten worden gestoken in een selectie van andere ICO’s.

Platform voor ICO’s

ICO Headstart is naar eigen zeggen gespecialiseerd in zogeheten Initial Coin Offerings (ICO’s). Dat zijn een soort beursgangen voor digitale valuta. Investeerders krijgen in ruil voor hun geld een nieuwe soort digitaal geld.

De procedure is niet onomstreden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt in tegenstelling tot bij echte beursgangen géén toezicht op ICO's. De financiële waakhond waarschuwt voor de gevolgen van de riskante investeringen.

De centrale bank van China besloot in september al tot een verbod van ICO's. Het zou een illegale vorm van publieke financiering zijn die de financiële stabiliteit in het land in gevaar zou brengen.

De pre-ICO van ICO HeadStart duurt nog tot 20 december 12.00 uur.

LEES OOK: Topman Europese Centrale Bank wil bitcoin aanpakken vanwege risico witwassen