Officieel gaat de Nederlandse financiële toezichthouder AFM er niet over: de handel in cryptomunten valt buiten het reguliere toezicht van de overheid.

Maar AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven heeft wel een mening, zeker ook over de vrijwel dagelijkse lancering van nieuwe digitale valuta die beheerd worden via particuliere computernetwerken.

De AFM ziet grote risico’s bij beursgangen met digitale valuta en raadt consumenten af erin te investeren, zegt Van Vroonhoven maandag in Het Financieele Dagblad.

“Er is een hype ontstaan waardoor mensen dollartekens in de ogen krijgen”, licht AFM-voorzitter Van Vroonhoven toe. “Mensen stoppen hun hele hebben en houden in digitale valuta’s terwijl de kans groot is dat ze dat geld niet terugkrijgen.”

Digitale beursgangen vallen buiten het toezicht en zijn volgens de AFM kwetsbaar voor misleiding en manipulatie.

Bij een zogenoemde ínitial coin offering (ICO) kunnen beleggers inschrijven op de uitgifte van eenheden van een nieuwe cryptomunt, tokens genaamd. Ze betalen daarvoor doorgaans met bekende cryptomunten zoals bitcoin of ethereum.

Partijen die de nieuwe cryptomunten uitgeven krijgen zo financiering voor nieuwe projecten die met de blockchaintechnologie werken. Dat is een digitaal logboek waarmee alle transacties van een cryptomunt worden vastgelegd.

Risico van beleggen in nieuwe cryptomunten

Het risico is doorgaans dat er achter nieuwe blockchainprojecten geen enkele bewezen 'business'  zit. Van Vroonhoven waarschuwt ook dat het risicoprofiel van de ICO hoog is, "omdat hij gevoeliger is voor fraude en geringe informatievoorziening."

De toezichthouder maakt zich vooral zorgen over het feit dat je geen verhaal kunt halen als het misgaat met een nieuwe cryptomunt. Tegenover het FD zegt Van Vroonhoven: "Tegen mensen die om puur speculatieve redenen instappen, zeg ik: doen: Je kunt ook naar Holland Casino gaan. Iedereen kan geld verliezen, maar voor kwetsbare groepen is dat veel problematischer. Bij deze bedrijven is er geen pand waar je kunt aankloppen om verhaal te halen."

LEES OOK Bitcoin cash explodeert: plus 300% in drie dagen, bitcoin zakt naar $6.000 – afblazen technische aanpassing hakt erin