Er moeten Europese regels komen om te voorkomen dat criminelen de bitcoin gebruiken om geld wit te wassen. Dat zegt de Oostenrijkse ECB-bestuurder Ewald Nowotny. Volgens hem is het raar dat er zelfs op grote transacties in bitcoin geen controle is.

Nowotny vindt dat de EU die regels moet gaan opstellen en niet zijn eigen Europese Centrale Bank. Eind juni zijn er in de Europese Unie strengere regels ingesteld voor witwassen, maar voor de razendsnel in waarde stijgende bitcoin zijn die er nog niet op Europees niveau.

In zijn thuisland Oostenrijk zijn de regels ten aanzien van bitcoin minder streng dan in buurland Duitsland, vertelde Nowotny op een persconferentie in Wenen. Daardoor komen bedrijven die in bitcoin handelen steeds vaker naar Oostenrijk. Nowotny pleit er dan ook voor dat de regels in Oostenrijk net zo streng worden als in Duitsland en uiteindelijk op Europees niveau worden afgestemd.

‘Absurde constructie’

CEO Casper van Kosull van Nordea, de grootste bankengroep van Noord-Europa, had vorige week in een interview met Bloomberg vergelijkbare kritiek op het gebrek aan regels. Hij zei dat de bitcoin een ‘absurde’ constructie is zonder logica. Vooral omdat de cryptomunt niet is gereguleerd en er de geur van criminele activiteiten omheen hangt:

“Wat ik maar niet kan begrijpen, als we kijken naar financiële misdrijven en de regelgeving, is hoe bitcoin daarin past. Als je ziet hoeveel miljarden we uitgeven voor de regulering van het financiële systeem, dan lijkt het wel een grap dat we zoiets als bitcoin toestaan. Ik begrijp dat niet, het is absurd.”

Volgens Van Kosull vormen cryptomunten als de bitcoin op dit moment een bedreiging voor het hele financiële systeem:

“Het is alsof, wanneer we de samenleving met een groot gebouw vergelijken, we heel veel geld hebben uitgegeven voor sloten op de hoofdingang en om veiligheidssystemen te installeren, maar ondertussen de keukendeur open laten staan. Het financiële systeem is net zo sterk als de zwakste schakel.”

Van Kosull gelooft wel in de onderliggende technologie blockchain. Nordea heeft daarin geïnvesteerd.

LEES OOK 5 redenen waarom bitcoin gaat crashen – en 2 grafieken die laten zien wat er daarna kan gebeuren