• De overheid moet overwegen om een deel van de belastingschulden die bedrijven hebben opgebouwd in de coronacrisis, kwijt te schelden.
  • Hiervoor pleit oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.
  • Als schulden deels worden kwijtgescholden, moet dat generiek gebeuren.

Kamer en kabinet zouden moeten overwegen om een deel van de belastingschulden die bedrijven hebben opgebouwd in de coronacrisis, kwijt te schelden. Dat zei voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zondag bij Buitenhof.

Het demissionaire kabinet heeft het afgelopen jaar bedrijven met miljarden ondersteund, onder meer in de vorm van loonsubsidie en een tegemoetkoming voor de vaste lasten. Maar bedrijven hebben ook uitstel van betaling gekregen bij de Belastingdienst. Het gaat om miljarden euro’s.

Volgens Dijsselbloem moet er worden gekeken of een groot deel van die schuld niet gewoon moet worden kwijtgescholden, om te voorkomen dat veel ondernemers na de crisis alsnog in de problemen komen of zelfs omvallen.

Als die schulden deels worden kwijtgescholden, moet dat generiek gebeuren. Er moet niet weer een aparte dienst worden opgezet binnen de Belastingdienst die per ondernemer gaat kijken of en zo ja hoeveel er moet worden kwijtgescholden, aldus Dijsselbloem. Daartoe is de Belastingdienst niet in staat, stelt hij.

AFM pleit voor 'wrakkencentrale' bij Belastingdienst

Topvrouw Laura van Geest van financiële toezichhouder AFM pleitte eerder deze maand juist wel voor een speciale afdeling van de Belastingdienst die bedrijven met schuldproblemen onder de loep neemt.

Volgens de AFM zou het de Belastingdienst sieren als deze een soort ‘afdeling bijzonder beheer’ optuigt om bedrijven straks snel duidelijkheid te kunnen bieden en zo op weg te helpen. Een dergelijke afdeling voor probleemkredieten wordt onder bankiers vaak de ‘wrakkencentrale’ genoemd.

De Belastingdienst zou er ook goed aan doen bij sommige bedrijven bepaalde schuld kwijt te schelden, of snel heldere afspraken te maken over herstructureringen, zei Van Geest medio april bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder.

De bestuursvoorzitter van de AFM benadrukt dat iedereen er bij gebaat is als schuldenproblemen bij bedrijven snel afgewikkeld worden. Dat zou ook het beste zijn voor de economie als geheel. “Als er een les is die we kunnen trekken uit de vorige crisis, dan is dat het wel”, aldus Van Geest. 

LEES OOK: Kleine bedrijven met maximaal 4 werknemers lopen grootste risico om failliet te gaan in de aanhoudende coronacrisis