De Nederlandse familie Taihuttu, die in 2017 z’n hele vermogen omzette in bitcoins, is na vijf jaar rondreizen neergestreken in Portugal. De reden waarom zij zich hier vestigen is simpel, vertelt vader Didi Taihuttu aan CNBC: het crypto-vriendelijke belastingstelsel.

Na de dood van zijn vader besluit Taihuttu zijn geld om te zetten in bitcoins, vertelde hij in 2017 aan Business Insider. Het was een zware periode die hem aan het denken zette om zijn hectische bestaan om te gooien. Hij verkocht zijn ICT-bedrijf en maakte negen maanden lang een wereldreis met zijn gezin door Australië en Azië. Hier kwam de familie in aanraking met meer mensen die “in de coins” zaten.

Overal ter wereld verborgen vermogens

Taihuttu hield zich al sinds 2010 bezig met de bitcoin, maar in 2017 besloot hij samen met z’n gezin all-in te gaan.

Een bitcoin was in dat najaar zo’n 4.000 euro waard. Vandaag de dag is diezelfde munt rond de 40.000 euro waard. De familie Taihuttu houdt de lippen stevig op elkaar als het gaat om de omvang van hun cryptovermogen.

Terwijl de Tahuttu’s de afgelopen vijf jaar op wereldreis waren, bewaarden ze hun cryptovermogen op verschillende plekken in de wereld.

Afgelopen jaar bewaarden ze zogenoemde ‘hardware wallets’ (een soort usb-sticks) in twee fysieke opslagplaatsen in Europa, twee in Azië, één in Zuid-Amerika en een zesde in Australië. Of al hun crypto’s mee verhuizen naar Portugal is onbekend.

Tegenover CNBC licht Didi Taihuttu de recente verhuizing naar Portugal toe. De belasting van 0 procent op cryptovaluta was doorslaggevend. Taihuttu: “Dit is een prachtig bitcoinparadijs”

Portugal populair onder ‘digital nomads’

In 2019 liet de Portugese Belastingdienst weten dat het kopen en verkopen van crypto’s belastingvrij is. Tenzij er sprake is van een betaling in de digitale tokens voor goederen of diensten.

Het Zuid-Europese land is volgens Accointing een van de favoriete trekplaatsen onder ‘digital nomads’. Verschillende bedrijven bieden adviezen aan voor crypto-enthousiastelingen zoals Taihuttu om zich in het land te vestigen vanwege het belastingklimaat.

In de afgelopen tien jaar schoot het aantal buitenlandse inwoners in Portugal met 40 procent omhoog, blijkt uit de volkstelling uit 2021.