* Netlify heeft 12 miljoen dollar opgehaald in een investeringsronde die werd geleid door investeringsmaatschappij Andreessen Horowitz.

* De startup maakt websites ontwikkelen supersnel.

* Partner Peter Levine van Andreessen Horowitz treedt toe tot het bestuur van Netlify.

Soms geldt ‘less is more’.

Al minstens tien jaar moeten websites vooral dynamisch zijn. Ze leunen daarom vaak op een gecompliceerd systeem van codes en databasis voor een interactieve ervaring. De website van Facebook draait bijvoorbeeld op een complex systeem dat grotendeels is gebaseerd op PHP.

Het probleem met deze dynamische sites is dat de complexiteit tot verschillende soorten hoofdpijn leidt: Zoveel code laadt vaak langzaam en alle losse onderdelen zorgen voor gaten waar hackers mogelijk doorheen kunnen glippen. Het kost wat moeite, maar dit is er blijkbaar nodig om een moderne website te bouwen.

Sneller websites ontwikkelen

Toch zijn er ontwikkelaars die denken dat er mogelijk een betere manier is: 'statische' websites met minder code en minder onderdelen. Deze websites laden sneller, zijn veiliger en kunnen meer bezoekers aan. En dankzij een aantal verbeteringen in webtechnologie, zijn de onderhoudskosten lager dan ooit.

Hier komt Netlify om de hoek kijken, een startup die bovenstaande revolutie wil versnellen door statische websites bouwen makkelijker te maken. In de afgelopen twee jaar heeft Netlify meer dan 100.000 ontwikkelaars aan zich weten te binden bij bedrijven als Facebook, Google en NBC.

Donderdag kondigde Netlify aan dat het 12 miljoen dollar heeft opgehaald in een investeringsronde die werd geleid door investeringsmaatschappij Andreessen Horowitz. Peter Levine, een partner bij Andreessen Horowitz, treedt toe tot het bestuur van Netlify.

Het doel is duidelijk: het totaal veranderen van de manier waarop websites gebouwd worden. "Dit moet de standaard zijn", zegt mede-oprichter Christian Bach van Netlify.

Dynamisch verleden

Bach en zijn mede-oprichter Mathias Biilmann zijn goede vrienden die samen opgroeiden in Denemarken. Allebei traden ze na de eeuwwisseling toe tot de wereld van webdevelopment. Al snel raakten ze beiden gedesillusioneerd door de stand van zaken.

"Ik kon slecht tegen de problemen van het web", zegt Bach.

De hoofdpijn die komt kijken bij het bouwen van een dynamische website werd alleen maar erger, in plaats van beter. Websites werden groter en langzamer en er was nog meer mankracht nodig om ze te onderhouden.

A16z Peter Levine

Foto: Partner Peter Levine van Andreeseen Horowitz. YouTube/Gigaom

De afgelopen jaren is er toch een en ander veranderd. Dankzij de opkomst van bedrijven als Stripe en Twilio hoeven bedrijven niet langer hun eigen systemen te bouwen om betalingen te accepteren. Ze kunnen nu heel makkelijk een abonnement nemen en dit soort diensten in hun websites 'klikken'.

Ontwikkelaars begonnen ook hun toepassingen los te koppelen door één grote applicatie op te splitsen in een groot aantal kleinere. Deze worden alleen geladen als dat nodig is. Die trend wordt "microservices" genoemd.

Het netto-effect is dat websites niet meer zo zwaar zijn. Een website kan gewoon uit wat basis HTML bestaan - dat laadt sneller en is veiliger - en toch alle moderne eigenschappen bevatten. In navolging van deze trend begonnen Biilmann en Bach Netlify en vonden ze een oplossing voor hun eigen frustratie.

Omtoveren statische websites

Wat Netlify specifiek doet is programmeurs de kans geven om hun statische website te ontkoppelen van hun bestaande code met slechts één muisklik. Als de website wordt gepubliceerd gebeurd dat via een "content delivery network" (CDN). Netflix en Amazon gebruiken een zelfde soort systeem om hun video's razendsnel beschikbaar te maken.

Netlify heeft een zelfontworpen CDN dat bedoeld is om sites zo snel mogelijk te laten laden. En nog beter: ontwikkelaars kunnen er in eerste instantie gratis gebruik van maken.

Peter Levine, die namens Andreessen Horowitz toe treedt tot het Netlify-bestuur, zegt dat het bedrijf op vele manieren "de heilige graal" aanbiedt van web- en applicatieontwikkeling.

Het is voor ontwikkelaars makkelijk om te gebruiken, ze kunnen eenvoudig aanpassingen doen aan hun websites en het zorgt voor veel betere prestaties dan de gebruikelijke manier. Ontwikkelaars halen nu al voordeel uit de "microservices"-benadering. Levine prijst Netlify voor het versimpelen van dat proces.

Wat betreft het business-model zegt mede-oprichter Biilmann dat het de bedoeling is Netlify direct onder de aandacht van ontwikkelaars te brengen: "Je werft ze net als consumenten, maar ze besteden als bedrijven", zegt hij.

LEES OOK: Deze twee twintigers runnen hun Nederlandse bedrijf vanaf Bali – en delen ondertussen hun lessen met andere ondernemers

coworkparadise michael tesselaar