Het aantal mkb-bedrijven is de afgelopen tien jaar sterk gestegen in Nederland. Inmiddels zijn er meer dan 1,56 miljoen mkb-bedrijven in het land, bijna 70 procent meer dan tien jaar geleden. De stijging komt vooral door een groei in het aantal zzp’ers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Het grootste deel van de mkb-bedrijven bestaat uit eenpitters (zzp’ers). Daarbij gaat het om 1,25 miljoen eenmansbedrijven op het totaal van 1,5 miljoen. Tien jaar geleden waren er ruim 650 duizend zzp’ers.

In vrijwel alle categorieën van mkb-bedrijven zit een groei: zo is de categorie van bedrijven met 10 tot 250 werknemers in tien jaar tijd met ruim 15 procent gegroeid naar bijna 55.000 bedrijven begin 2024.

De verdeling tussen de verschillende categorieën per 1 januari 2024 is als volgt

  • Zzp'ers/eenpersoonsbedrijven: 1,25 miljoen
  • Microbedrijven (2-10 personen): 258 duizend
  • Klein- en Middenbedrijf (10-250 personen): 55 duizend

10 sectoren in het mkb met de sterkste groei

Als je meer op detailniveau kijkt, dan springt een aantal sectoren eruit wat betreft de groei van het aantal bedrijven.

Het aantal software-uitgeverijen is de afgelopen tien jaar het hardst gegroeid in Nederland: er is sprake van een verzesvoudiging vergeleken met tien jaar terug.

Ook is er een grote groei in het aantal particuliere beveiligingsbedrijven, callcenters, buizen- en kabelleggers en bierbrouwerijen. Verder steeg onder meer het aantal webwinkels hard.

In een aantal takken nam het aantal mkb-bedrijven juist af: bedrijven die zich bezighouden met vaste telefonie (draadgebonden telecommunicatie), tankstations, drukkerijen en cafés noteerden de grootste daling.

LEES OOK: Bijna helft van Nederlandse mkb-ondernemers wil binnen 5 jaar bedrijf verkopen