• In de tweede helft van 2023 zijn er in Nederland meer mkb-bedrijven overgenomen en dat gebeurde gemiddeld genomen tegen een hogere waardering.
  • Volgens de Overname Barometer van Brookz en Dealsuite waren er 5 procent meer verkooptransacties.
  • Vooral het aantal transacties van bedrijven die meer dan 10 miljoen euro waard zijn, is gestegen.
  • Lees ook: Moederbedrijf Blokker slaagt er niet in speelgoedketen Intertoys te verkopen

In de tweede helft van 2023 zijn er in Nederland meer mkb-bedrijven overgenomen tegen hogere prijzen. Uit de Overname Barometer van de platforms Brookz en Dealsuite blijkt dat het aantal verkooptransacties in de tweede helft van 2023 met 5 procent is gestegen en dat de gemiddelde verkoopprijs van een mkb-bedrijf opliep naar 4,75 keer de brutowinst. Dat laatste komt neer op een stijging van 2 procent.

In de onderstaande tabel is een verdeling te zien van de zogenoemde ‘multiples’ per sector. Het gaat hierbij dus om het overnamebedrag als veelvoud van de brutowinst (EBITDA).

Bron: Brookz & Dealsuite
Bron: Brookz & DealsuiteTe zien is dat er bij overnames van softwarebedrijven gemiddeld het meest wordt neergeteld door kopers met een gemiddelde van 7 keer de brutowinst. Voor MKB-bedrijven uit de detailhandel wordt relatief het minst betaald met een EBITDA-multiple van gemiddeld 2,8 keer de brutowinst.

Vendor loan: lening van verkoper populair bij overnames

Doordat de stijging van rentes in de tweede helft van afgelopen jaar is afgevlakt, is het vertrouwen bij ondernemers en investeerders toegenomen. Maar banken zijn nog altijd voorzichtig met financieren van overnametransacties.

Daarom zijn zogeheten 'vendor loans' (verkopersleningen) steeds belangrijker geworden om een overnamefinanciering rond te krijgen. Het gaat hierbij om een lening die de verkoper aan de koper verstrekt als onderdeel van de transactie, wat feitelijk neerkomt op uitstel van betaling van een deel van de overnamesom voor de koper.

Het aandeel 'vendor loans' is in vergelijking met vier jaar geleden gestegen van 75 procent naar 83 procent, signaleren Brookz en Dealsuite.

Volgens CEO Floyd Plettenberg van Dealsuite geeft een vendor loan een signaal van vertrouwen in de nieuwe eigenaar richting de bank. "Daardoor wil de bank ook weer meer financieren en kan de deal doorgang vinden", legt hij uit in een persverklaring. "Daarnaast levert een achtergestelde lening tegen zegge 8 procent rente op dit moment drie keer zoveel op dan het geld op een spaarrekening zetten en zo snijdt het mes aan meerdere kanten."

Vooral meer overnames MKB bij bedrijven boven de €10 miljoen

Vooral het aantal transacties van bedrijven die meer dan 10 miljoen euro waard zijn is gestegen, zo blijkt uit de Overname Barometer.

Bron: Brookz Overname Barometer
Bron: Brookz Overname Barometer

Volgens de Overname Barometer zijn ook de vooruitzichten voor de eerste helft van dit jaar positief. Bij ruim vier op de tien advieskantoren is het aantal opdrachten in hun portefeuille met minimaal 10 procent toegenomen. En een meerderheid van 72 procent van de adviseurs is optimistisch over de komende zes maanden met een rapportcijfer van 7,3.

LEES OOK: Overname MKB-bedrijf? Kopers worden strenger en stellen deze 6 voorwaarden