• Bijna de helft van de Nederlandse mkb-ondernemers wil het eigen bedrijf de komende vijf jaar van de hand doen.
  • Dat blijkt uit Europees onderzoek onder ruim 1.000 directeuren van mkb-bedrijven, in opdracht van overnameplatform Marktlink.
  • Ook al hebben Nederlandse ondernemers grootse overnameplannen, ze maken zich relatief veel zorgen over de economie.
  • Lees ook: Overname mkb-bedrijf? Kopers worden strenger en stellen deze 6 voorwaarden

Bijna de helft van de Nederlandse mkb-ondernemers wil het eigen bedrijf de komende vijf jaar van de hand doen. Acht op de tien wil dit binnen tien jaar klaarspelen.

Dat blijkt uit een rondvraag onder 1.066 directeuren van Europese mkb-bedrijven van tien tot 200 medewerkers, uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van overnameplatform Marktlink. De onderzoekers spraken naast Nederlandse bedrijven met Belgische, Deense, Zweedse, Duitse en Britse mkb’ers.

Eén op de drie Nederlandse mkb’ers vindt het momenteel een goed moment om een ander bedrijf aan te kopen of te verkopen. Acht op de tien Nederlandse mkb-ondernemers willen binnen vijf jaar een ander bedrijf aankopen.

Lees ook: Overname mkb-bedrijf? Kopers worden strenger en stellen deze 6 voorwaarden

Nederlandse mkb'ers maken zich zorgen over economie

Toch lijken Nederlandse mkb'ers zich bovengemiddeld zorgen te maken over de wereldeconomie, die al enige tijd wordt geteisterd door een hoge rente en dito inflatie. Verwacht bijna de helft van de Europese ondernemers dat de overnamemarkt komend jaar zal aantrekken, van de Nederlandse mkb'ers deelt slechts een derde dit optimisme.

Belgische mkb-bedrijven blijken het positiefst te zijn over de overnamemarkt. Ruim zes op de tien ondervraagde ondernemers vindt het een goed moment om een ander bedrijf te kopen.

35 procent van de ondervraagde Belgische ondernemers stelt de afgelopen twaalf maanden weleens te hebben nagedacht over het verkopen van het eigen bedrijf.

Fusie- en overnamespecialisten zijn positiever over de branche dan Nederlandse mkb'ers. Zij verwachten dat het aantal deals komend jaar met wel 55 procent zal stijgen, bleek begin deze maand uit het M&A Trendonderzoek 2024.

LEES OOK: Aantal overnames van bedrijven in nood neemt toe komende maanden, verwachten fusie- en overnamespecialisten