Amsterdam behoort niet meer tot Nederland. Althans, daar begint het op te lijken als je naar de huizenmarkt kijkt.

De Nederlandse hoofdstad heeft zich, net als een aantal andere topsteden in Europa, ontwikkeld tot internationale trekpleister voor toeristen uit de hele wereld.

Parallel daaraan is er de opkomst van verhuurplatform Airbnb, dat Amsterdamse huizen als beleggingsobject een stuk interessanter heeft gemaakt. En dan is er nog het perspectief van de Brexit, waar de Amsterdamse financiële sector wellicht aan graantje van kan meepikken.

Onderstaande grafiek, met gemiddelde transactieprijzen voor koopwoningen laat goed zien, hoe Amsterdam steeds meer los raakt van de gemiddelde ontwikkeling in Nederland.

In 2013, op het dieptepunt van de huizencrisis, zat er nog een verschil van 43 duizend euro tussen de gemiddelde transactieprijs in Nederland en die in Amsterdam; anno 2017 is dat verschil opgelopen naar 111 duizend euro... ruim het dubbele dus.

Amsterdamse huizenmarkt in top 10 Europa

Is de opmars van Amsterdam ook terug te zien in Europa? In samenwerking met Business Insider stelde databureau Statista een grafiek samen met gegevens van Global Property Guide: hier zijn de prijzen per vierkante meter vergeleken voor een appartement van 120 vierkante meter in grote Europese steden.

De prijzen zijn in dollars, waarbij voor Amsterdam het equivalent in euro's ongeveer 6.760 euro per vierkante meter is voor het 120 m2-appartement. Daarmee zit de Nederlandse hoofdstad net in de top 10 van Europa.

Weliswaar zijn Monaco, Londen en Parijs nog fors duurder dan Amsterdam. Maar Berlijn is goedkoper en Amsterdam komt in de buurt van Helsinki, Stockholm en Rome.

LEES OOK: Dit zijn de duurste Nederlandse steden om te huren op de vrije markt - is kopen financieel voordeliger?