Amsterdam verandert van een bewoonde stad naar een decor voor toeristen.

Dat gaat in zo’n hoog tempo dat de gemeente zich genoodzaakt voelde om een stop op de bouw van nieuwe hotels in te voeren. Die maatregel is dit jaar in gegaan.

Maar waar hotels stoppen, gaat Airbnb verder.

Er werden vorig jaar 1,7 miljoen overnachtingen geboekt via de site: een groei van 125 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Het aanbod groeit gezellig mee. In een jaar tijd verdubbelde het aantal Airbnb-accommodaties in Amsterdam van 15.000 naar 32.000 eind 2016. And counting.

Bij de verhuur via Airbnb worden niet zelden de opgestelde regels van de gemeente verbroken. Vorige week werd bekend dat er dit jaar al meer boetes voor illegaal verhuur aan toeristen heeft uitgedeeld dan in 2016.

Mensen gaan ver om hun onderkomen te kunnen vermarkten. Sommige Amsterdammers boeken zelfs een plekje op de camping zodat zij hun huis kunnen verhuren aan de onophoudelijke stroom van toeristen.

Groei van Airbinb in Amsterdam

Graphic designer Kor Dwarshuis maakte een visualisatie waarin chronologisch de groei van het aantal nieuw geregistreerde Airbnb-huizen in Amsterdam te zien is. Je raadt het al: de kaart van Amsterdam eindigt bedolven onder de witte plekken.

Vooral het tempo waarin dat gaat is indrukwekkend. Klik op de afbeelding voor de link naar de site van Kor Dwarshuis. Druk daar op 'start'.