Ook koeien kunnen een wellnessmoment hebben. Bijvoorbeeld als ze zich in de stal laten verwennen door enorme massageborstels.

Melkveehouder Coen Wantenaar (39) heeft drie van die grote borstels hangen in de stal van zijn boerderij in Soest. Zodra een koe er tegenaan schurkt, begint het ding te draaien.

Business Insider bracht een bezoek aan de melkveehouderij met 150 koeien die produceert voor multinational FrieslandCampina. Daarbij viel op dat groepjes koeien zich rond de borstels drongen om een massage te bemachtigen. Zodra dat was gelukt, lieten ze zich naar hartenlust schrobben door het mechanische gevaarte.


Van voor…


Naar achter…


De kop en de hals krijgen extra aandacht…


Hilkje, de ijdeltuit

“Hilkje, onze ijdeltuit, staat er gerust een half uur onder nadat ze gemolken is”, zegt boer Wantenaar. En geef Hilkje eens ongelijk.

IJdelheid mag dan een van de zeven zonden zijn, de buitenkant zegt wel degelijk iets over de binnenkant, althans bij koeien. "Een schone koe betekent een schone omgeving en dus waarschijnlijk al een lage infectiedruk. Een vuile koe betekent in ieder geval een hogere infectiedruk", schrijft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Een vieze stal bevuilt de koe, die daarmee bijvoorbeeld meer kans heeft op bijvoorbeeld uierontsteking, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Hierbij werd gekeken naar de uiers, dijen en poten van de koe. Hoe viezer de koe, des te hoger het celgetal in de melk, dat kan wijzen op een ontsteking. Het voorkomen van uierontsteking betekent volgens GD onder meer minder gebruik van antibiotica en betere melk.

Vandaar dat Wantenaar zijn melkcarrousel de plek noemt ‘waar wellness en restaurant samenkomen’. “Restaurant omdat hier de melk wordt geproduceerd bestemd voor consumptie. Wellness omdat goede verzorging resulteert in een gezonde koe en daarmee ook in gezonde melk.”

Nu blijft een koe vooral schoon als ligplaatsen en paden proper en droog zijn. En het helpt als ze van zand en hun overtollige haar afkomen. Dat doen koeien al likkend en schurend, bij zichzelf of bij elkaar. Echter, iedereen die zich goed wast en weleens gruwelijke jeuk heeft, weet hoe moeilijk het is om bij elk plekje te komen.

Borstels moeten niet te hard draaien

Voor boer Wantenaar zou het een heidens karwei zijn om 150 koeien te borstelen. Dus heeft hij drie roterende koeborstels die de koeien van hun jeuk, zand, ingedroogde mest, haar, huidschilfers en eventuele parasieten afhelpt.

Overigens moeten die borstels niet te hard draaien. "Want dan krijgen de dieren brandwonden",  zei Hans van der Poel, eigenaar van Comfy Cow in het Noordhollands Dagblad. Dit bedrijf (waar de borstels van Wantenaar overigens niet vandaan komen) stapte ongeveer zeven jaar geleden in de koeborstels en had toen niet meteen de juiste slag te pakken. "Er waren ook koeien die werden kaalgeborsteld. Dat is op zich niet erg, maar het is natuurlijk niet de bedoeling!"

Van kale koeien is bij boer Wantenaar geen sprake. Zelfs fervent gebruikster Hilkje heeft nog genoeg haar na uren onder de massageborstel. Volgens Levende Have, een kennisnetwerk voor houders van boerderijdieren, "zijn de meeste koeien gek op deze vorm van massage en vachtverzorging".

LEES OOK: Eetrijpe avocado’s kosten bij Plus door de prijzenoorlog minder dan 1 euro – alleen Picnic is net zo goedkoop