De beroemde Japanse opruimkunstenaar en -goeroe Marie Kondo heeft dan nu eindelijk haar eigen webshop, KonMari.

Kondo werd bekend om haar opruimfilosofie en schreef daar verschillende bestsellers over. Wereldwijd ruimden miljoenen mensen hun huis op – en daarmee ook hun geest – en nu kunnen ze dat huis weer vullen met de accessoires die Kondo op haar site aanbiedt.

Waar moet je dan aan denken? Aan keukengerei, kandelaars, pantoffels, wierookhouders en dienbladen. Kortom, alles wat je nodig hebt om opgeruimd en gelukkig door het leven te gaan.

Bijna vergeten: Kondo verkoopt natuurlijk ook spullen waar je al die spullen weer in kunt wegstoppen, zoals opbergdozen, blikken, manden en bakken.

Goedkoop is het allemaal niet – voor een stemvork met een stukje kwartskristal tel je al gauw 67 euro neer en voor een theeblik 180 euro, maar dan heb je ook echt wat. Ook te geef: een keramische eetstokjeshouder voor 7 euro!

Marie Kondo voor beginners

Voor wie de afgelopen jaren onder een steen leefde: Marie Kondo is een wereldwijd fenomeen. Ze vindt dat je alleen maar spullen moet bewaren die je plezier opleveren.

En dus moet je regelmatig je huis opruimen. Terwijl je dat doet, houd je objecten vijf tellen vast en vraag je jezelf af of ze je nog blij maken. Luidt het antwoord 'nee', dan moet je het de deur uit doen.

Kondo schreef verschillende bestsellers over haar filosofie. Opgeruimd! en Spark Joy werden in 27 talen vertaald, de auteur werd in 2015 door Time zelfs uitgeroepen tot één van de honderd invloedrijkste personen ter wereld. Netflix wijdde een serie aan haar die uiteraard óók een succes werd, Tidying Up With Marie Kondo.

Omdat dankbare en trouwe lezers haar de oren van het hoofd vroegen van welke artikelen ze nou zelf eens gelukkig werd, besloot Kondo die artikelen ook te gaan verkopen, zo vertelt ze in een interview met tijdschrift Fast Company.

Eerst opruimen, dan vullen met spullen

Kritiek is er natuurlijk ook. Eerst moeten al die miljoenen mensen van Kondo hun dierbare spulletjes de deur uitdoen, daarna moeten ze - tegen forse bedragen - hun huizen weer vullen met de spullen waar Kondo zelf zo blij van wordt. Is dat niet wat in strijd met elkaar?

Nee, zegt Kondo in datzelfde interview, zolang spullen maar gewaardeerd worden en niet zomaar gekocht. Het gaat bovendien niet meer om het opruimen alleen, maar ook om dingen waar een mens blij van wordt.

Zoals ze het op haar site verwoordt gaat het om het bewustzijn "van wat jou plezier brengt". En dat als je klaar bent met opruimen, er weer ruimte is om nieuwe betekenisvolle producten te verwelkomen. Zoals een stemvork, een stuk bergkristal en een koperen theeschep.

Lees meer over opruimen en Marie Kondo: