GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de verschillen tussen zijn partij en de VVD “bizar groot”.  Toch is GroenLinks waarschijnlijk de eerste kandidaat waarmee gesproken worden ter aanvulling van het ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66.

Bij de VVD, CDA maar ook bij D66 zijn de ministerposten redelijk snel in te vullen, mede dankzij de ervaring die die partijen hebben in eerdere coalities.

Voor GroenLinks zou het de eerste keer dat de partij gaat regeren. Deze namen moet je in de gaten houden voor een ministerspost – waarbij het een open vraag is of Jesse Klaver zou opteren voor zichtbaarheid in de Tweede Kamer of als minister, mocht GroenLinks op het pluche belanden.


Bram van Ojik

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik

Bram van Ojik is een GroenLinks-oudgediende die eerder al partijvoorzitter was van de PPR, één van de partijen die is opgegaan in GroenLinks. Later werd hij fractievoorzitter van GroenLinks, terwijl Jesse Klaver werd klaargestoomd om hem op te volgen. Van Ojik heeft naast zijn carrière in de Kamer en binnen de partij ook een hoop ervaring als diplomaat en als ambtenaar bij Buitenlandse Zaken.


Kathalijne Buitenweg

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks)

Kathalijne Buitenweg was tien jaar lang lid van het Europees Parlement namens GroenLinks, tot 2009. Daarna werd ze lid van het College voor de Rechten van de Mens, en promoveerde ze in 2016 aan de UvA in het Europees Recht. Ze staat na Jesse Klaver als tweede op de lijst.


Rik Grashoff

Rik Grashoff (Groenlinks)

Grashoff zat van 2010 tot 2012 en weer vanaf 2015 in de Tweede Kamer namens GroenLinks, en heeft onder meer financiën, buitenlandse zaken en onderwijs, cultuur en wetenschap in zijn portefeuille. Eerder was hij al voorzitter van GroenLinks, en was hij wethouder in Delft en later in Rotterdam.


Liesbeth van Tongeren

Liesbeth van Tongeren

Van Tongeren is een publiekslieveling. Ze staat bekend als zeer actief Kamerlid en ook haar Twittergedrag wordt geroemd, vooral omdat ze vaak reageert op mensen die haar daar aanspreken. Als voormalig directeur van Greenpeace heeft ze bovendien ook relevante bestuurlijke ervaring. Problematisch is wellicht dat zij bij deze verkiezingen niet door de partijtop geselecteerd werd voor de kandidatenlijst van GroenLinks. Later werd zij daar alsnog opgezet, na een ledenreferendum.


Kees Vendrik

Kees Vendrik

Econoom Kees Vendrik was maar kort Kamerlid voor GroenLinks, van 2008 tot 2010. Hij was financieel specialist binnen de GroenLinks-fractie. In 2011 werd hij lid van de Algemene Rekenkamer, het onafhankelijke overheidsorgaan dat de uitgaven van de overheid controleert. Als hij aan de slag wil als minister of staatssecretaris moet hij wel zijn nieuwe functie bij Triodos Bank afzeggen. Daar gaat hij per 1 april aan de slag als hoofdeconoom.


Femke Halsema

Femke Halsema (GroenLinks)

Halsema leidde de GroenLinks-fractie tussen 2002 en 2010, en was tot 1997 lid van de Partij van de Arbeid. Onder Halsema profileerde GroenLinks zich als ‘links-liberale’ partij - iets dat handig kan uitpakken als GroenLinks met liberalen Rutte en Pechtold wil gaan regeren.

Met Pechtold stond ze in haar tijd als fractievoorzitter sowieso vaak zij aan zij, met name in hun verzet tegen PVV-leider Wilders. In 2012 werd zij opvallend genoeg al door PvdA'er Lodewijk Asscher gepolst voor een ministerpost. Premier Rutte had daar echter minder zin in.

LEES OOK: Cocaïne is een ‘Haagse ziekte’ onder politici, zegt psychiater Bram Bakker