GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de verschillen tussen zijn partij en de VVD “megagroot”.

Hij zei dat dinsdag kort voor zijn gesprek met verkenner Edith Schippers, die onderzoekt welke regeringscoalities mogelijk zijn.

Klaver benadrukte dat hij de gesprekken wel “heel serieus” neemt. “Uiteindelijk voer je campagne om ervoor te zorgen dat je je idealen in de praktijk kunt brengen. Dat gaat een stuk makkelijker als je in het kabinet zit.”

Meerdere politieke leiders stuurden er maandag tijdens de eerste ronde gesprekken bij Schippers op aan dat eerst moet worden gekeken naar een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Schippers spreekt dinsdag met de lijsttrekkers van deze vier partijen.

Verschillen tussen Rutte en Klaver

Vorig week gaf Rutte duidelijk aan dat na de zware bezuinigingsjaren van het kabinet Rutte 2 de tijd is aangebroken om burgers ‘micro’ te laten voelen dat het land er beter voor staat. Dus ook de VVD wil geld uitgeven om de koopkracht van Nederlanders te verbeteren.

Op dat vlak valt er best zaken te doen met GroenLinks, bijvoorbeeld door de lasten op arbeid voor werkenden te verlagen en ouderen een extra steuntje in de rug te geven. Dat laat onverlet dat er vooral bij het inkomensbeleid en de behandeling van ondernemers grote verschillen zijn tussen de VVD en GroenLinks. Business Insider maakte een lijst met 5 punten waarover Mark Rutte en Jesse Klaver waarschijnlijk knallende ruzie gaan krijgen.

LEES OOK: Jesse Klaver kan de schrik van ondernemend Nederland worden

Lees ook op Business Insider