We weten dat niet roken, gezond eten en drinken met mate goed is voor onze gezondheid en levensverwachting. En nu is dat ook bewezen met een groot langetermijnonderzoek in de Verenigde Staten.

Mensen die zich aan vijf gezonde gewoontes houden, kunnen meer dan tien jaar langer leven, zo blijkt uit het onderzoek onder meer dan 100.000 mensen. De onderzoekers van Harvard volgden de mensen 43 jaar lang en vroegen ze regelmatig een vragenlijst over hun gezondheid in te vullen.

Toen ze op basis daarvan de gemiddelde levensverwachting uitrekenden, ontdekten ze dat mensen met een gezonde levensstijl tot 14 jaar langer leven dan mensen met een ongezonde levensstijl. Mensen in de onderzoeksgroep die zich aan de vijf gewoontes hielden, hadden 82 procent minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten en hadden 65 procent minder kans om te overlijden aan kanker.

“Ik dacht natuurlijk al dat mensen met gezonde gewoontes langer zouden leven”, zegt co-auteur Meir Stampfer tegen de Britse krant The Guardian. “Maar dat het effect zo groot zou zijn, had ik niet verwacht.”

Dit zijn de vijf gewoontes waar je je volgens de onderzoekers aan moet houden.


1: Eet gezond

Bij de mensen in de onderzoeksgroep met een relatief gezond dieet, schoot de levensverwachting omhoog. Volgens de onderzoekers is het belangrijk om voldoende fruit, groente, granen en zuivel te eten. Maar het is ook belangrijk om te letten op de hoeveelheid ongezonde voeding die je eet, zoals rood vlees, verzadigd vet en suiker.


2: Beweeg voldoende

Het weer is al dagenlang relatief warm en vrij zonnig, maar de lucht is op het ogenblik wel vies en ongezond. Dat komt door een combinatie van fijnstof, berkenpollen en Saharazand, meldt Weeronline.nl woensdag. Doordat de wind uit het zuid-zuidwesten waait, wordt schadelijk fijnstof over land aangevoerd uit België en het Ruhrgebied in Duitsland. Daar is veel industrie en wordt ook nog veel olie gestookt. Ook bevat het fijnstof kleine deeltjes van uitlaatgassen en bandenslijtage. Het Saharazand waait op grote hoogte naar Nederland. Het is zichtbaar als een bruinige gloed aan de horizon, aldus weeronline.nl. Hooikoortspatiënten hebben vooral veel last van de berkenpollen die vroeger dan anders door de lucht zweven. Aan het einde van de week regen Tegen het weekend wordt regen verwacht en gaat de wind vanaf zee waaien, waardoor schone lucht wordt aangevoerd en de atmosfeer wordt 'gereinigd'. De Britse autoriteiten hebben ouderen en mensen met long- en hartklachten in delen van Engeland opgeroepen zich buiten niet in te spannen. Ook daar is de lucht vervuild met zand uit de Sahara en schadelijk fijnstof. Woensdagmiddag was de vervuiling nog 'gematigd', maar de verwachting is dat ze in de loop van de dag zal stijgen tot 8 of 9 op een schaal van 10.

Bij mensen die meer dan een half uur per dag bewegen, schoot de levensverwachting omhoog. Volgens de Nederlandse beweegrichtlijnen moeten volwassenen iedere week ten minste twee en een half uur ‘matig intensief’ bewegen. Dat betekent dat je goed zit als je iedere dag zo’n 20 minuten wandelt of fietst, maar meer is beter. Volgens de Gezondheidsraad verlaagt dit het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en symptomen van depressie.


3: Zorg dat je niet te dik, maar ook niet te dun bent

overgewicht

Ook mensen met een BMI tussen de 18,5 en 24,9 hadden een hogere levensverwachting dan mensen die te zwaar of te dun waren. Van een ongezond gewicht is algemeen bekend dat het voor een hoger risico op allerlei ziektes zorgt. Volgens het Voedingscentrum is niet alleen het BMI leidend, maar is het verstandig om ook naar je middelomtrek te kijken. Veel vet op je buik is namelijk ook nadelig voor je gezondheid.


4: Drink niet te veel alcohol

bier heineken punch taverns

Vrouwen kunnen het volgens de onderzoekers het beste op maximaal één glas per dag houden, mannen op twee. Meer dan deze hoeveelheid drinken, geeft volgens het Voedingscentrum een hoger risico op een beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker.


5: Rook niet

Stoppen met roken loont niet alleen omdat je geen geld meer uitgeeft aan tabak, maar ook bij je verzekeringspremie kan het fors schelen. Rokers betalen rond hun veertigste levensjaar soms het dubbele bedrag aan premie voor hun overlijdensrisicoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van de website MoneyWise. Over het algemeen genomen zijn roker 70 procent meer kwijt aan premie voor hun overlijdensrisicoverzekering. Het premieverschil is het hoogste rond het 40ste levensjaar. Dan betaalt een roker meer dan het dubbele aan premie. Bij een verzekerd bedrag van 200.000 euro kan dat als snel een tientje per maand schelen. Vooral stellen met een huis hebben een dergelijke verzekering afgesloten om een deel van de hypotheek af te kunnen lossen als een van de twee overlijdt. Vaak is een dergelijke verzekering bij het afsluiten van een hypotheek zelfs verplicht. Verzekeraars belonen vaker gezonde levensstijl Volgens Moneywise is het verschil in prijs mei het gevolg van de concurrentiestrijd tussen de verzekeraars. Die proberen klanten te lokken met het vooruitzicht dat ze minder zullen betalen als ze gezond leven. Verzekeraars bieden bijvoorbeeld niet alleen een lagere premie aan niet-rokers, maar ook aan mensen zonder overgewicht. Dat gebeurt dan op basis van hun BMI (Body Mass Index). Stoppen loont Het gevolg is dat rokers die nu een hogere premie moeten ophoesten, kunne besparen door te stoppen met roken. De verzekeraars willen dan vaak wel dat je een niet-roken-verklaring tekent en in elk geval al twee jaar gestopt. bent.

Volgens de onderzoekers is dit de moeilijkste gewoonte om te veranderen. Mensen die stopten met roken, gingen vaak ongezonder eten. Als ze het al lukte om ermee te stoppen. Het effect van roken op de gezondheid is overduidelijk: bij mensen die nooit hadden gerookt, was de levensverwachting een stuk hoger.

LEES OOK: 10 vaardigheden om indruk mee te maken – en die je binnen een week kunt leren