Nieuwe vaardigheden leren hoeft niet veel tijd te kosten, meent auteur en productiviteitsexpert Josh Kaufman. Hij zweert bij een nieuwe vuistregel: 20 uur. In een TEDx-praatje uit 2013 legt hij het zelf uit.

In blokken van twee of drie uur kost het ongeveer een week om ergens goed in te worden. Gebruikers van de fora op Quora probeerden het en zeggen inderdaad dat ze geslaagd zijn hun doelen te bereiken.


Een liedje leren spelen

Topbelegger Warren Buffett bespeelt een ukelele. Foto: AP Images

Muzikale theorie is complex genoeg, maar een week zou genoeg moeten zijn om één liedje op een eenvoudiger instrument zoals een ukelele of een harmonica in te studeren. Om dat te demonstreren speelt Kaufman zelf een paar akkoorden uit bekende popliedjes. Uiteraard na slechts 20 uur oefenen. Op zijn beurt stelt Quora-gebruiker Karan Babar voor dat je een gek instrument kunt kiezen als je echt indruk wil maken op mensen.


De Rubik-kubus oplossen

Foto: Thomson Reuters

De zogenoemde ‘speed cubers’ wedijveren met elkaar om een Rubik-kubus zo snel mogelijk op te lossen – soms zelfs binnen 10 seconden. Zij zullen je vertellen dat de puzzel eigenlijk niet zo moelijk is.

Het enige wat je eigenlijk moet kunnen, is patronen herkennen. Deze algoritmes veranderen de oriëntatie van een kubusje en de volgorde van deze patronen leren en onthouden kun je verrassend snel doen. 10 seconden is wellicht wat veel gevraagd, maar minder dan 2 minuten moet na een week oefenen wel lukken.


Een goed verhaal vertellen

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/flickr

Verhalen vertellen is een vaardigheid net als alle andere, met regels om te volgen en valkuilen om te ontwijken. De grootste vertellers trekken de aandacht van hun toehoorders door een authentiek verhaal te vertellen dat een belofte inlost, zegt schrijver en ondernemer Seth Godin. Goede verhalen gaan ergens heen, met emoties en een spanningsboog.


Fileparkeren

Foto: Screengrab from GuinnessWorldRecords, YouTube

We moeten het allemaal doorstaan: fileparkeren tijdens de rijlessen. En toch zijn nog zoveel mensen er niet bepaald goed in, schrijft Ankush Singhal op Quora. Een week is meer dan genoeg om te wennen aan hoe je je auto moet positioneren, plus hoever en hoeveel je moet insturen. Als je het met één hand kunt: bonuspunten.


Een heerlijk gerecht koken

Foto: Kzenon/Shutterstock

Koken voor anderen is zo’n essentiële vaardigheid dat het op z’n minst handig is om toch in elk geval één gerecht écht goed te kunnen maken. De meeste pasta’s kosten weinig tijd en moeite, mits de saus kruidig op smaak gebracht is. Ook een goede steak bakken kost geen weken oefenen.. Zoek een goede wijn bij je maaltijd en je bent helemaal klaar voor je gasten. En bovendien heb je er ook profijt van als je niemand verwacht.


De basis van een vechtsport leren

Foto: David Ramos/Getty

Zelfverdediging is zo’n skill die je hopelijk nooit nodig zult hebben, maar handig is een beetje vaardigheid op dit gebied wel. Meerdere gebruikers bij Quora vertellen over het belang van basale blokkades, hoeken en knock-outs.


Decimalen van pi oplepelen

Foto: Robert Couse-Baker/Flickr

Indrukwekkende vaardigheden dienen niet altijd een praktisch doel – zoals zoveel mogelijk decimalen van pi leren onthouden.

Geheugenexperts hebben daar een tip voor: lange series woorden of nummers kun je leren onthouden door je brein in brokjes te trainen. In het geval van pi zou je elke dag zes of zeven nummers kunnen pakken. Zo ga je steeds verder – eigenlijk net als woordjes stampen. Op elke volgende dag voeg je de nieuwe nummers aan de langer wordende keten toe.


Een paar essentiële woorden in een nieuwe taal

Foto: Shutterstock

Mensen die meerdere talen spreken zijn polyglots. Matthew Youlden en zijn broer Michael spreken allebei meer dan twaalf talen op een basaal niveau en zijn daarmee ‘hyperpolyglots’. Recent leerden ze naar eigen zeggen Turks te spreken in een week tijd. De app Babbel, komt hierbij goed van pas, net als een aloud memory-spel, flitskaarten en de popcultuur van de taal die je wilt leren.


 


Jongleren

Foto: Astrid Stawiarz/Getty Images

Ook als je het gevoel hebt dat je oog-handcoördinatie niet tiptop in orde is, kun je vast leren jongleren. De makkelijkste manier om te beginnen is met twee ballen. Oefen door ze beiden op te gooien, eerst met je rechterhand en daarna met je linker. De volgende stap is om een derde bal toe te voegen wanneer de eerste z’n piek bereikt. Vrij snel zul je in staat zijn om aparte worpen om te vormen tot een eindeloos schouwspel!


De basis van kleermaken

Foto: Flickr/Sandy Chase

Meesterkleermaker ben je niet in een week, maar de basis is snel gelegd.

Een week zou genoeg moeten zijn om een paar basale steken te leren, kennis te maken met materialen, de naaimachine leren bedienen en hoe je maten opneemt. Een goede oefening is aanpassingen doen aan die te lange broek of te korte mouwen – zo begin je met simpele opdrachtjes.