We hebben goud in handen. Elke dag weer. Het zit in onze mobieltjes.

Pascale Veerling kwam op een idee voor een circulair concept: de smartphone als leverancier van grondstoffen voor sieraden.

Een sieraad dat je met trots draagt, omdat je bijdraagt aan een betere wereld. Dat wil Pascale Veerling bereiken met Mara & Villosa (van het Spaanse ‘maravillosa’, wat sprookjesachtig betekent). Van goud dat niet uit vervuilende goudmijnen komt, maar uit de ‘urban mine’: ons eigen elektronisch afval.

Elk jaar op de eerste dinsdag van september worden duurzame initiatieven in het zonnetje gezet in het kader van Duurzame Dinsdag. Mara & Villosa ontving daar de ING Circulair ondernemenprijs. Een mooie erkenning, een jaar na de start, vindt Veerling.

“Eind 2017 hebben we de webshop gelanceerd. Sinds die tijd zijn we hard bezig om zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze sieraden. Daarom komt de prijs van ING ook op een mooi moment.”

Van afval iets moois maken

Mara & Villosa laat letterlijk zien dat je van afval weer iets moois kunt maken. Het balletje begon te rollen toen Pascale Veerling in 2014 voor haar master culturele antropologie onderzoek deed naar de gevolgen van illegale goudmijnbouw in Peru.

“Ik zag daar de verwoesting van het Amazonegebied, maar ook mensen die bezig zijn met herbebossing en die op zoek zijn naar manieren om hun leven te verbeteren.” Bij terugkeer in Nederland besloot Veerling dat ze iets voor deze mensen wilde doen.

Ze richtte de Fair Gold Foundation op. Deze stichting zet zich in voor het recyclen van goud uit elektronisch afval. “Steeds vaker kreeg ik de vraag of we ook ‘goed’ goud verkochten. Vooral mensen die gingen trouwen waren op zoek naar duurzame trouwringen.” Eén plus één werd twee toen Pascale Veerling in contact kwam met goudsmid Judigje van Emmerik.

Smartphone wordt gouden ring

Vooral smartphones zijn een bron van herbruikbare materialen. Gecertificeerde partijen zamelen de apparatuur in en zorgen dat goud en mineralen worden gescheiden. “Voor één ring van 14-karaats goud heb je ongeveer 300 mobiele telefoons nodig”, zegt Veerling.

Haar eigen Fair Gold Foundation is een belangrijke leverancier van de grondstoffen, sinds 2015 heeft de stichting al duizenden kilo’s aan oude elektronica ingezameld en gerecycled.

Ondernemen is elke dag leren, heeft Veerling gemerkt. “Hoe zet je bijvoorbeeld een schaalbare webshop op? Waar moet je aan denken bij online betalen? Hoe financier ik de groei van mijn bedrijf? Hoe richten we de logistiek zo efficient mogelijk in?”

Mara & Villosa moet uitgroeien tot een platform met sieraadlijnen van verschillende goudsmeden, voor uiteenlopende budgetten. “We hebben veel toffe ideeën voor de toekomst”, zegt Veerling. “Zo willen we graag in elke grote stad in Nederland een studio van Mara & Villosa hebben. Daar kunnen mensen dan langskomen om met verschillende goudsmeden de mogelijkheden te bespreken. Daar kwamen we al brainstormend op uit, want mensen willen sieraden ook voelen en passen.”

Tip: zorg dat je het proces helder krijgt

Pascale Veerling raadt andere circulaire startups aan om goed te bekijken hoe je de grondstoffen – het ‘afval’ – voor je product zo kostenefficiënt mogelijk bij elkaar kunt krijgen. “Daar zit vaak de crux. Als je dat logistieke proces helder hebt, heb je een belangrijke stap gezet.”

Grote teleurstellingen heeft Veerling nog niet gehad. “Ondernemen is sowieso een kwestie van doorgaan en blijven geloven in het product dat je wilt maken. Er komt vast nog wel een flinke tegenslag. Dat gaan we niet uit de weg, want daar leer je van als ondernemer en het brengt je altijd wel weer verder. Maar voorlopig zitten we nog in de droomfase, want we groeien momenteel ontzettend hard.”

Duurzame Dinsdag en ING

Op 4 september 2018 vond voor de twintigste keer Duurzame Dinsdag plaats. Op deze dag biedt ondernemend Nederland een koffer vol duurzame ideeën en initiatieven aan het kabinet in Den Haag aan. ING was dit jaar voor de eerste keer partner van deze dag met de ING Circulair Ondernemenprijs.

Deze prijscategorie bleek een schot in de roos, want maar liefst 42 procent van de in totaal 359 ingediende ideeën en initiatieven had betrekking op circulair ondernemen. Vooral hergebruik van grondstoffen kwam vaak terug bij de duurzame koplopers. Een jury koos Mara & Villosa als winnaar.

Meer weten over duurzame financiering? ING biedt Groenfinanciering.

Dit is een artikel in een reeks over ondernemen van ING Zakelijk. ING Zakelijk is een partnerexpert van Business Insider Nederland.

Lees ook: Rapper Brainpower verkocht een miljoen platen – dit zijn z’n lessen voor ondernemers

 

Advertisement