Onder bedrijven heerst duidelijk het idee dat als je niets met artificial intelligence (AI) doet of gaat doen, je hopeloos achter zult blijven. Althans, dat blijkt uit onderzoek onder IT-beslissers in de Verenigde Staten bij grotere ondernemingen.

De komende twaalf maanden wil liefst 90 procent van de IT-beslissers bij grotere Amerikaanse bedrijven meer gaat uitgeven aan automatisering en artificial intelligence, zo blijkt uit onderzoek van Sapio Research in opdracht van softwareleverancier Digitate.

De onderzoekers ondervroegen 601 IT-besluitvormers die werkzaam zijn in organisaties met meer dan duizend werknemers in de VS. Daarbij kwamen ze erachter dat de automatiseringsinspanningen vooral gericht zullen worden op drie afdelingen binnen de bedrijven: De IT-afdeling (90 procent), de financiële afdeling (89 procent) en de klantenservice (89 procent).

Automatisering en AI maken werknemers productiever verhogen tevredenheid

Maar daarbij lijkt het niet te gaan om het wegbezuinigen of overbodig maken van mensen binnen die afdelingen. Een kwart van IT’ers merkt namelijk op dat juist dit punt de meeste zorgen met zich meebrengt.

Het zou vooral de bedoeling moeten zijn om niet alleen de productiviteit binnen het bedrijf te verhogen, maar ook die van individuele werknemers. Twee derde van de ondervraagden stelt dan ook dat automatisering binnen de bedrijfsvoering al heeft geleid tot een grotere tevredenheid onder werknemers en een hogere productiviteit.

Wat betreft de komende vijf jaar zijn de IT-beslissers kritisch over het invoeren van vormen van automatisering die impact hebben op het personeelsbestand. Ruim en derde geeft aan dat er altijd een vorm van menselijke verwerking nodig zal blijven.

Een andere zorg komt van buitenaf. Niet alleen gaan bedrijven meer en meer gebruik maken van AI, ook het dievengilde doet dat en dat zorgt extra risico's voor de bedrijfsvoering. Maar ook hiertegen neemt ongeveer de helft van de ondervraagde IT'ers actie. In de aankomende zes maanden willen ze extra investeren in cyberveiligheid om dit risico te verkleinen.

LEES OOK: Artificial intelligence kan werkweek van 3 dagen mogelijk maken, denkt Bill Gates