• De schoonmakers van hotelkamers maken nogal wat mee, van smerig achtergelaten kamers tot onbeschofte gasten.
  • Er zijn veel dingen die ze een gast zouden willen bijbrengen. Helaas is dat geen optie, gezien de strenge regels die hotels hanteren voor contact met de gasten.
  • We spraken met meerdere (voormalige) ‘kamermeisjes’ om hier meer over te horen. Ze wilden anoniem blijven, uit angst voor repercussies van hun werkgevers.

Zet alles uit voordat je uitcheckt

Foto: BrunoRosa/Shutterstock

“Laat de televisie niet aanstaan op weg naar de receptie om uit te checken”, zei een schoonmaakster van een Hampton Inn tegen Business Insider. “Wij gaan er dan namelijk vanuit dat er nog iemand in de kamer is, aangezien dat niet altijd even makkelijk te checken is zonder iemand te storen. Haal ook je ‘niet storen’-deurhanger van de deurklink af wanneer je gaat uitchecken.”


Gebruik de wasbak niet om je haar te verven

Foto: Shutterstock

“Alsjeblieft: verf je haar thuis en niet in het hotel. Het kost een uur om de wasbak of badkuip te bleken.”


Laat een snack achter voor je schoonmakers

Foto: Vereshchagin Dmitry/Shutterstock

“We werken de hele dag hard en het is dan heel fijn om een koud drankje of ijsje aan te treffen tijdens je dienst. Zeker als het een warme dag is. Dus als je lief wil zijn voor je schoonmaker, laat dan een ijsje of drankje achter in de minibar”, aldus een voormalige hotelmedewerker van een Australisch resort.


Stapel je gebruikte beddengoed en handdoeken op

Foto: stillframe/Flickr

“Wij vinden het altijd heel aardig als een gast hun beddengoed al loshalen voordat ze vertrekken. Het is natuurlijk niet nodig en we verwachten het ook niet, maar het is wel heel fijn omdat we zoveel kamers moeten schoonmaken in zo weinig tijd. Het helpt ons dus echt. Leg ook al je gebruikte handdoeken bij elkaar op een hoop op de vloer.”


Laat je bed gerust onopgemaakt achter

Foto: Joe Raedle/Getty Images

“Het is beter als je je bed niet opmaakt voordat je vertrekt, want dan ziet het er onbeslapen uit en vervangen we de lakens wellicht niet. Het is beter als het bed eruit ziet alsof iemand erin geslapen heeft.”


Vraag gerust om extra vuilnis- of waszakjes

Foto: Shutterstock/fotoinfot

“Tal van mensen vullen de prullenbak op tot de rand en laten de rest van hun afval dan maar op de vloer slingeren… We helpen je echt graag om je kamer schoon te houden terwijl je er bent. Dus vraag om een extra vuilniszak als je die nodig hebt. Hetzelfde geldt voor vieze kleding: we zouden er liever niet overheen hoeven lopen als we je kamer opmaken. Vraag dus om een tweede waszak als je die nodig hebt.”


Ruim zelf een beetje op en laat je afval op één plek achter

Foto: Shutterstock/Daniel S. Edwards

“Eén ding waar je ons echt mee kunt helpen, is al het afval op één plek verzamelen zodat we niet de hele kamer door hoeven rennen op zoek naar alle troep. Dat bespaart serieus tijd.”


Gooi medische spullen zelf weg

Foto: AP Photo/Reed Saxon

“Het komt heel vaak voor dat we insulinenaalden van diabetici in het gewone afval vinden – zonder een kapje erop. Ik werd zelf een keer geprikt door zo’n naald en het kostte me een half jaar om de gevolgen aan te pakken met een bloedtest en medicijnen.”


Gebruik je deurhanger

Foto: Kenishirotie / Shutterstock

“Gebruik je deurhanger als je niet gestoord wil worden. Daar is-ie tenslotte voor. Ik ben zo vaak toegeschreeuwd door mensen die niet gestoord wilden worden maar hun deurhanger niet hadden opgehangen…”


En het allerbelangrijkst: behandel de medewerkers als mensen

Foto: Jeffrey Greenberg/UIG via Getty Images

“Natuurlijk, we zijn maar kamermeisjes. We spreken niet allemaal even goed Engels, anderen weer wel. Het is natuurlijk ongemakkelijk als we plots je kamer binnenkomen terwijl jij daar bent – ongemakkelijk voor jou én voor ons. Maar ons werk is in feite je kamer verzorgen, en daarmee eigenlijk ook jou een beetje.”

Daar mag best wat hoffelijkheid tegenover staan.

Lees meer over reizen: