De Democratische senator Catherine Cortez Masto verslaat haar Republikeinse tegenstander Adam Laxalt in de Senaatsverkiezing van de Amerikaanse staat Nevada, voorspellen Amerikaanse media. De Democraten behouden daarmee de controle in de Senaat.

Met de nipte herverkiezing van de 58-jarige Cortez Masto, na de herverkiezing van de Democratische senator Mark Kelly in Arizona vrijdag, hebben de Democraten nu 50 Senaatszetels in handen. Dat is voor de partij genoeg om nog tot 2024 controle te behouden over de Senaat, omdat vicepresident Kamala Harris bij een gelijke stemming de doorslag mag geven.

Officieel is het resultaat in Nevada nog niet bekrachtigd. In de voorlopige resultaten heeft Cortez Masto 48,8 procent van de stemmen achter zich, tegenover 48,1 procent voor Laxalt.

Cortez Masto, oud-procureur-generaal van Nevada, bekritiseerde haar rivaal Laxalt vanwege zijn conservatieve houding jegens abortusrechten en zijn ontkenning van de nederlaag van Donald Trump bij de presidentsverkiezing van 2020. Voor de oud-president is het verlies van Laxalt een nieuwe opdoffer nadat eerder andere kandidaten die zijn steun genoten door de kiezer naar huis werden gestuurd.

Opsteker voor Biden

Voor president Joe Biden betekent het behoud van de Senaat dan weer een opsteker. "Het resultaat weerspiegelt de kwaliteit van de kandidaten", zei hij tegen de pers in Cambodja, waar hij aanwezig is voor een top van de ASEAN, de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen. De overwinning in de Senaat bezorgt de mandataris een sterkere positie voor een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, voegde de Democraat eraan toe.

"Deze verkiezing is een overwinning en een rechtvaardiging", zei ook de Democratische senaatsleider Chuck Schumer tijdens een persconferentie in New York op zaterdagavond (plaatselijke tijd). In de winst voor Catherine Cortez Masto ziet Schumer bevestiging dat zijn partij op het juiste spoor zit en ook dat kiezers uiteindelijk niets voelen voor extremistische, door Trump gesteunde kandidaten.

Als de Democraten op 6 december ook nog in Georgia winnen, waar een tweede ronde wordt gehouden omdat de resultaten te dicht bij elkaar lagen, kan de partij haar meerderheid uitbreiden naar 51 zetels.

LEES OOK: 7 dingen die je moet weten over de cruciale midterm-verkiezingen in de VS