De TU Delft mag vrouwelijke studenten voor de bachelor Lucht- en Ruimtevaarttechniek geen voorrang geven. De Onderwijsinspectie heeft de universiteit teruggefloten, bevestigt een woordvoerder maandag na berichtgeving door Luchtvaartnieuws en de Volkskrant. Volgens de inspectie is het plan in strijd met de wet.

De universiteit liet in januari weten voor komend studiejaar een voorkeursbeleid toe te passen. Bij wijze van een pilot werd 30 procent van de studieplekken gereserveerd voor vrouwen. Momenteel is 20 procent op de opleiding een vrouw.

De woordvoerder van de Onderwijsinspectie zegt te snappen dat er behoefte is aan meer vrouwelijke studenten bij technische opleidingen, “maar de wet staat het voortrekken op basis van iemands geslacht op dit moment niet toe.”

De TU Delft krijgt jaarlijks bijna 3000 aanmeldingen voor de bacheloropleiding. In totaal zijn er 440 plekken te vergeven. Volgens de Volkskrant zijn studenten die zich hebben aangemeld voor het komende studiejaar inmiddels op de hoogte gesteld dat de regeling is teruggedraaid. De selectie gaat nu op dezelfde manier als voorgaande jaren.

LEES OOK: De 10 best betaalde stages van 2023 voor hoger opgeleide studenten: hoogste vergoeding €1.400 per maand