De Europese Unie en de Britse regering willen zondag een besluit nemen of het nog zin heeft om verder door te onderhandelen over een handelsakkoord.

Als er voor het eind van dit jaar geen akkoord wordt gesloten, treedt de zogenoemde no deal-Brexit in werking.

De verschillen tussen de twee partijen zijn nog altijd zeer groot.

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk blijven de komende dagen door onderhandelen over een mogelijk handelsverdrag na het definitieve vertrek van de Britten uit de EU op 1 januari.

Zondag moet er een “ferm besluit” worden genomen of het zin heeft nog door te gaan, heeft de Britse regering laten weten na afloop van het werkdiner van de Britse premier Boris Johnson met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in Brussel.

Het overleg in persoon tussen de twee werd gezien als een poging om de al weken muurvast zittende onderhandelingen op het hoogste politieke niveau los te trekken.

Kloof bij Brexit-onderhandelingen blijft groot

De kloof lijkt na het gesprek tussen Johnson en Von der Leyen nog altijd groot. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost pakken nu de draad weer op.

"We hadden een levendige en interessante discussie over de stand van zaken met de openstaande kwesties", twitterde Von der Leyen. "We begrijpen elkaars standpunten. Die blijven ver uit elkaar liggen. De teams moeten onmiddellijk weer bij elkaar komen om te proberen de zaken op te lossen. We zullen een besluit nemen aan het eind van het weekend."

De onderhandelingen zitten vast op drie hoofdpunten: toegang van de vissers uit de EU tot de Britse wateren, een gelijk speelveld (gelijke regels) voor Britse en Europese bedrijven en het toezicht op de gemaakte afspraken.

Na 31 december eindigt de overgangsperiode waarin de Britten nog de EU-regels volgen.

Als er geen akkoord wordt gesloten, vallen de EU en het VK per 1 januari 2021 terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dan komen er wederzijds invoertarieven. Dit is de zogenoemde no deal-Brexit.

In het geval van een no deal-Brexit wordt het zogenoemde scheidingsakkoord van belang. De overeenkomst die de Britse premier Boris Johnson afgelopen jaar sloot met de Europese Unie over het scheidingsakkoord regelt drie dingen:

Vooral punt drie van het scheidingsakkoord over de situatie in Noord-Ierland is cruciaal. In de opzet van het scheidingsakkoord komt er de facto een grens te liggen in de Ierse Zee tussen het Britse hoofdeiland en Ierland. Dit maakt het mogelijk om de grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland open te houden.

Europese Commissie publiceert noodplannen voor no deal-Brexit

De Europese Commissie heeft donderdag een pakket noodmaatregelen gepubliceerd om het vervoer over de weg en via de lucht te beschermen in geval de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen Brussel en Londen mislukken.

Per 1 januari worden dan verordeningen van kracht die luchtvaartdiensten, vrachtverkeer en passagiersvervoer voor zes maanden moeten garanderen.

LEES OOK: Sterke euro kan Nederlandse exporteurs pijn doen – een harde Brexit komt dan extra ongelegen