De euro wint stevig terrein ten opzichte van de dollar.

Als de daling van de dollar doorzet, is dat slecht nieuws voor een open handelseconomie zoals die van Nederland.

Een verder opmars van de euro is extra ongunstig voor Nederland als er een harde Brexit komt, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – De dollar is binnen een week met ruim 2 procent gedaald ten opzichte van de euro. Dat lijkt niet zoveel, totdat je bedenkt dat er op een gemiddelde handelsdag op valutamarkten al gauw meer dan 1.000 miljard omgaat in de euro-dollarhandel.

Door de recente terugval is de euro voor het eerst in anderhalf jaar meer waard dan 1,20 dollar.

Een sterke munt klinkt mooi en voor importerende bedrijven en consumenten is het een meevaller dat buitenlandse goederen wat goedkoper worden. Maar voor de Europese economie is een dure euro vooral nadelig, omdat het de concurrentiepositie van de exportindustrie ondermijnt. Dat geldt dubbel en dwars voor een kleine, open handelseconomie zoals Nederland.

Dollar niet nodig als vluchthaven en vooruitzicht op hogere staatsschuld in de VS

De dollar is traditioneel een goede vluchtplek in periodes van grote onzekerheid. Toen de Covid-19-paniek in maart van dit jaar toesloeg, schoot de dollar binnen tien dagen met maar liefst 5 procent omhoog.

Lees ook op Business Insider

De laatste weken wordt de financiële wereld echter veel meer gedreven door hebzucht dan door angst. In de Verenigde Staten schoot de Dow Jones Index onlangs door de grens van 30.000 punten. Dichter bij huis had de AEX-index in november een van de beste beursmaanden ooit, met een winst van 14 procent.

Er is in het huidige beursklimaat veel minder vraag naar dollars als veilige haven. Daarnaast speelt de factor politiek een rol. Tot nu toe levert elke rechtszaak die Donald Trump aanspant om de verkiezingszege van Joe Biden aan te vechten, een nieuwe nederlaag op.

De onzekerheid of Biden daadwerkelijk op 20 januari verhuist naar het Witte Huis, neemt daarmee snel af.

Als de Democratische Partij begin 2021 een laatste verkiezingsronde in Georgia wint, heeft hij bovendien een meerderheid in de Senaat. Dan staat de deur wagenwijd open voor Biden om flink te investeren in gezondheidszorg en duurzaamheid. Het vooruitzicht dat de staatsschuld flink gaat oplopen, maakt het minder aantrekkelijk om dollars aan te houden.

Ten slotte is de zwakte van de dollar ook deels de kracht van de euro. Onlangs toonde ECB-directielid Isabel Schnabel zich terughoudend over het verder uitbreiden van de stimuleringsmaatregelen. Het vooruitzicht dat er ooit een einde komt aan het extreem ruime ECB-beleid, gaf de euro een duwtje in de rug.

Sterke euro extra pijnlijk voor Nederland bij een harde Brexit

De dollardaling komt op een heel vervelend moment. Het is nog steeds niet duidelijk hoe de handelsrelatie van Europa met Groot-Brittannië er na de jaarwisseling uitziet. Als een handelsakkoord uitblijft, dreigt Nederland door de open economie een van de grootste slachtoffers te worden op het Europese vasteland.

Het IMF becijferde al dat een no deal-Brexit ons land een schadepost van 1 procent van het nationaal inkomen oplevert. Hoe de economie zich in 2021 ontwikkelt, hangt natuurlijk vooral af van de snelheid waarmee de lockdownmaatregelen straks worden opgeheven. Maar voor de langere termijn, zou het wel zo fijn zijn als een vrije val van de dollar uitblijft en er toch een Brexit-akkoord komt.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.