De eikenboom die de Franse president Emmanuel Macron vorig jaar gaf aan Donald Trump als symbool voor de vriendschap tussen beide landen, is dood.

De twee presidenten plantten de boom vorig jaar april in de tuin van het Witte Huis, tijdens het staatsbezoek van Macron aan de Verenigde Staten.

De boom kwam uit een bos in het noorden van Frankrijk waar tijdens de Eerste Wereldoorlog 2.000 Amerikaanse militairen zijn omgekomen, meldde persbureau AFP.

Na het planten van de boom tweette Macron: “100 jaar geleden vochten Amerikaanse militairen in Frankrijk, in Belleau, om onze vrijheid te verdedigen. Deze eikenboom (mijn cadeau aan @realDonaldTrump) is er om het Witte Huis te herinneren aan de banden die we hebben.”

Maar een aantal dagen later stond de boom al niet meer in de tuin en was er op die plek een stukje geel gras te zien, schreef The Guardian.

Gerard Araud, die toen nog de Franse ambassadeur was in de VS, heeft bevestigd dat de eik uitgegraven moest worden om in quarantaine onderzocht te worden.

“Hij is nu in quarantaine, want dat is verplicht voor elk levend organisme dat geïmporteerd wordt in de VS. Hij wordt hierna opnieuw geplant”, liet Araud weten op Twitter.

Maar afgelopen week meldde een diplomatieke bron aan de Franse krant Le Monde dat de boom is gestorven tijdens het onderzoek. Later werd dat bevestigd door Le Figaro en persbureau AFP.

macron trump tree yellow patch

Foto: Een stukje geel gras op 28 april 2018 op de plek waar de vriendschapsboom stond die Macron en Trump een paar dagen eerder samen hadden geplant. Bron: Carolyn Kaster/AP

Het nieuws over de dood van de boom komt naar buiten op het moment dat Trump en Macron overhoop liggen over belangrijke onderwerpen zoals de internationale handel, het klimaatbeleid en de Iran-deal.

Europa-expert Benjamin Haddad van de denktank Atlantic Council zei tegen Le Monde dat er ook al de nodige spanningen waren toen de twee presidenten samen hun vriendschapsboom plantten.

Macron reageerde dinsdag tegenover Zwitserse media met de opmerking dat Frankrijk een nieuwe boom zal sturen naar Trump

Lees meer over het presidentschap van Donald Trump: