De wapendeal van 110 miljard dollar die de Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn bezoek aan Saudi-Arabië sloot, blijkt helemaal geen deal te zijn. “Er is sprake van fake news”, zo meldt het Brookings Institution, een Amerikaans onderzoeksinstituut.

Bruce Riedel, medewerker van het instituut heeft met meerdere ambtenaren gesproken. Uit die gesprekken is naar voren gekomen dat de contracten die zijn getekend intenties zijn voor een eventuele deal. Er zouden helemaal geen daadwerkelijke deals zijn gesloten.

Amerika heeft volgens Riedel een aantal voorstellen hebben gedaan waar Saudi-Arabië wellicht in de toekomst akkoord mee wil gaan. Veel van deze voorstellen zouden al zijn gedaan toen Barack Obama nog president was.

In 2015 hebben de Verenigde Staten een voorstel gedaan om vier oorlogsschepen te verkopen aan Saudi-Arabië. Sindsdien is er nog geen contract getekend.

Hetzelfde geldt voor de THAAD, een Amerikaanse raketafweersysteem. Saudi-Arabië wil al langere tijd raketafweersystemen. Obama heeft deze deal in 2015 al goedgekeurd, een handtekening van Saudi-Arabië is alleen nog nooit gezet.

Riedel suggereert dat Saudi-Arabië misschien helemaal niet de middelen heeft om zo'n enorme wapendeal af te sluiten. Het land heeft al een tijdje last van de lage olieprijzen en de oorlog in Jemen kost een hoop geld.

Er is nog een manier waarop je kan achterhalen of de deal echt is meent Riedel.

"Als Israël tegelijkertijd ook een deal wil sluiten met de Verenigde Staten weet je dat het echt is, ze willen niet onderdoen voor hun Arabische buren.  Toen de voormalige Amerikaanse minister van defensie Bob Gates in 2012 een wapendeal sloot van 112 miljard dollar met Saudi-Arabië, moest hij ook onderhandelen over een andere wapendeal met Israël, om toestemming van het Amerikaanse congres te krijgen voor de deal met Saudi-Arabië."

Lees hier het volledige artikel van Brookings Institution »