De Verenigde Staten gaan voor 110 miljard dollar wapens leveren aan Saudi-Arabië. Dat heeft de VS zaterdag bekend gemaakt tijdens het staatsbezoek dat Trump aan het land brengt.

Zo levert de VS onder meer 150 Black Hawk-helicopters aan Saudi-Arabië die bovendien deels daar worden gebouwd.

Het defensiematerieel moet de veiligheid van de trouwe bondgenoot van de VS verhogen tegen onder meer “de dreiging van Iran”.

De overeenkomst bevestigt de goede relatie tussen de VS en de Golfstaten, zo zegt de VS. Ook op andere gebieden, zoals olieproductie, hebben Amerikaanse bedrijven contracten gesloten met Saudi-Arabië.

President Trump reageerde enthousiast op de miljardencontracten. “Dit was een geweldige dag. Geweldige investeringen in de VS en banen, banen en banen”, liet hij weten aan de meegereisde journalisten.

Strijd in Jemen

Saudi-Arabië leidt een Arabische coalitie die strijd levert met de Houthi-rebellen in Jemen, die worden gesteund door Iran. De Verenigde Naties schatten dat de afgelopen jaren meer dan tienduizend mensen om het leven zijn gekomen, al ligt het werkelijke aantal mogelijk een stuk hoger.

Trumps voorganger Barack Obama was juist terughoudend om precisiewapens te verkopen aan de Saudi's, schrijft The New York Times. Hij was bang dat ze zouden worden ingezet om burgers in Yemen te bombarderen.

Eerste buitenlandse reis voor Trump

Trump kwam zaterdagochtend aan in Saudi-Arabië. Samen met zijn echtgenote Melania stapte hij uit het presidentiële vliegtuig op de luchthaven van de hoofdstad Riyad.

Onderaan de trap werd hij opgewacht en begroet door de Saudische koning Salman, die hem een hoge onderscheiding gaf. Trump kreeg de King Abdulaziz-medaille overhandigd.

Saudi-Arabië is het eerste land dat Trump bezoekt tijdens zijn eerste buitenlandse reis als president van de VS. Hij gaat ook naar Israël, het Vaticaan, België en Sicilië.

Bekijk het verslag dat de NOS maakte van Trumps bezoek aan Saudi-Arabië: