November was een waanzinnige maand op de hypotheekmarkt, zo bleek maandag uit gegevens van databureau HDN.

Het aantal nieuwe hypotheekaanvragen dat de leverancier van software voor financiële tussenpersonen noteerde, steeg met liefst 47 procent tot 46.500 duizend.

Deze novemberpiek verbreekt het record van 2015. Toen reageerden huiseigenaren op op de aanscherping van de normen voor hypotheken met NHG-garantie in juli 2015.

HDN noteerde in november liefst 46.500 hypotheekaanvragen, een plus van 47,5 procent ten opzicht van de maand ervoor. Deze novemberpiek verbreekt het record van 2015. Toen reageerden huiseigenaren op op de aanscherping van de normen voor hypotheken met NHG-garantie in juli 2015.

Duidelijk is dat rente-verhogingen die veel banken in november doorvoerden, huiseigenaren het gevoel hebben gegeven dat ze snel moesten handelen.

Maar wie zijn de gretige afnemers van nieuwe hypotheken?

Intermediair De Hypotheekshop licht deze week een tipje van de sluier op in zijn nieuwsbrief met onderstaande grafiek. De conclusie: “De toestroom werd in de cijfers van De Hypotheekshop met name veroorzaakt door de groep veertigers en vijftigers die op zoek is naar een andere woning of die de huidige hypotheek wil oversluiten.”

Lees ook op Business Insider

nieuwe-hypotheken-aanvragers

De Hypotheekshop geeft ook een overzicht van een aantal trends, die soms al langer zichtbaar zijn.

  • Tussen 2013 en dit jaar is de gemiddelde rentevaste periode die huiseigenaren kiezen opgelopen van 10 jaar naar 16 jaar. Momenteel is vooral de rentevaste periode van 20 jaar erg populair
  • De gemiddelde hoofdsom van een hypotheek lag in november bij doorstromers voor het eerste sinds 2011 boven de 300 duizend euro
  • Hypotheekrentes zijn de afgelopen weken weer gestabiliseerd, na de rentestijging van november
hypotheekrentes

LEES OOK: 4 redenen om je hypotheek wel online af te sluiten