De verkiezing van Donald Trump tot volgende president van de Verenigde Staten leidde na 8 november tot een stijging van rentes, zowel in de Verenigde Staten als Europa.

Beleggers redeneerden dat Trump veel geld wil uitgeven aan infrastructuur en daarvoor extra moet lenen; bovendien is Trump geen fan van het lage-rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Reden voor beleggers om alvast een voorschot te nemen op hogere rentes en de rente op kapitaalmarkten omhoog te sturen. Zie ook dit artikel over inflatie-president Trump.

Op zich is er geen direct verband tussen hogere rentes in de Verenigde Staten en wat er in Europa gebeurt, maar de internationale verwevenheid van financiële markten zorgde de afgelopen dagen toch voor kuddegedrag: ook in Nederland is bijvoorbeeld de rente op de tienjarige staatslening sinds 8 november met 0,2 procentpunt opgelopen tot 0,48 procent.

Hypotheekrente stijgt

De stijgende kapitaalmarktrente als gevolg van het ‘Trump-effect’ leidde bij enkele Nederlandse banken tot een Pavlov-reactie. Zo verhoogde geldverstrekker Munt de tienjaarsrente op hypotheken met o,25 procentpunt naar 2,01 procent. Bij NIBC en BLG-wonen ging de hypotheekrente met 0,1 procentpunt omhoog.

Of het Trump-effect beklijft, moet nog blijken. Maar sowieso is het druk bij banken, omdat huiseigenaren met oudere hypotheken die hogere rentes kennen, verlekkerd kijken naar de huidige lage rentes.

Wie overweegt z'n hypotheek over te sluiten om nog snel te profiteren van de lage rente, moet echter op méér letten dan de rente alleen: financieel specialist Paul van der Kwast licht dat hier uitgebreid toe op Business Insider.

Tophypotheek: nieuwe regels

En dan is er nog iets anders: wie een nieuwe hypotheeklening afsluit en maximaal wil lenen, heeft vreemd genoeg vanaf 2017 juist baat bij een wat hogere rente.

Dat zit zo.

Budgetinstituut Nibud stelt jaarlijks regels vast voor de maximale leencapaciteit. Daarbij geldt dat een hogere bruto hypotheekrente doorgaans leidt tot een wat hogere leencapaciteit, omdat meer hypotheekrente het mogelijk maakt om sterker te profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Voor de nettolasten heeft die extra aftrekbare rente dus een voordeel.

Het Nibud introduceert volgend jaar een nieuwe drempel voor de leencapaciteit die bij 2 procent ligt. De gemiddelde tienjaarsrente voor hypotheken met NHG-garantie ligt in Nederland momenteel op 1,74 procent, dus net onder die nieuwe drempel.

Onder de nieuwe regels valt vanaf 2017 de maximale leencapaciteit bij een rente van minder dan 2 procent voor tien jaar vast lager uit dan bij een rente van boven de 2 procent.

Intermediair De Hypotheekshop geeft in onderstaande tabel voorbeelden van hoe de leencapaciteit verandert in 2017, op basis van tweeverdieners met elk een inkomen van 25 duizend euro.

Te zien is dat de leencapaciteit stijgt bij rentes van boven de 2 procent en daaronder juist daalt.

hypotheektabel

Kortom, starters op de woningmarkt met weinig eigen geld die maximaal willen lenen, moeten juist blij zijn als het Trump-effect beklijft en langjarige hypotheekrentes net boven de 2 procent uitkomen.