De Portugees Mário Centeno wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep. De vijftigjarige minister van Financiën volgt in januari Jeroen Dijsselbloem op.

Dat hebben de negentien eurolanden na een stemming in Brussel bepaald. Oud-minister Dijsselbloem maakte de uitslag na afloop zelf bekend, maar het resultaat was daarvoor al uitgelekt.

De op de Amerikaanse Harvard-universiteit opgeleide Centeno is de architect van het economische programma van de linkse Portugese regering sinds eind 2015.

De Duitse oud-minister Wolfgang Schäuble noemde hem “de Ronaldo van de eurogroep”, naar de Portugese stervoetballer. Onder Centeno’s leiding vergaat het Portugal economisch steeds beter.

Er waren vier kandidaten voor de prestigieuze functie. Na de eerste stemronde trok de Letse Dana Reizniece-Ozola (36) zich terug, na de tweede de Slowaak Peter Kazimir (49). Uiteindelijk won Centeno het van de Luxemburger Pierre Gramegna (59).

Nederland blokkeerde aanblijven Dijsselbloem

Eerder leek het er nog op dat Dijsselbloem langer door zou gaan als voorzitter van de eurogroep, maar daar heeft Nederland zelf een stokje voor gestoken, meldde NRC afgelopen weekend. Nederland zou azen op een andere topfunctie, die van de Eurogroup Working Group. Dat is de werkgroep die  alle Eurogroepen inhoudelijk voorbereidt.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra wilde maandag in Brussel alleen kwijt dat een langere termijn van Dijsselbloem tegen de Nederlandse wens van een roulerend voorzitterschap is. "Dat standpunt herken en respecteer ik", zo reageerde Dijsselbloem voor zijn laatste eurogroepvergadering.

Volgens de oud-minister had "een aantal grote landen’’ om de verlenging van zijn termijn gevraagd. Het zou met name Duitsland goed uitkomen omdat het land nog steeds geen regering heeft. Het zou dan om een half jaar of langer gaan. Dat leek echter op een permanent voorzitterschap en druist in tegen het Nederlandse standpunt. "Mijn voorzitterschap komt gewoon tot een einde", aldus Dijsselbloem.

Volgens Hoekstra was er geen sprake van een blokkade. Een korte periode was mogelijk geweest. Maar toen bleek "dat verschillende andere landen een voorzitter wilden leveren", aldus Hoekstra.

LEES OOK: Ze zijn er! De eerste beelden van ‘crimefighter’ Fred Teeven als buschauffeur