• Nu de nieuwe zorgpremies voor 2021 zijn vastgesteld, blijkt dat veel gekozen zorgpakketten duurder zijn geworden.
  • Kleine gezinnen verzekerd voor de tandarts en orthodontie zien hun zorgpremie volgend jaar het minst hard stijgen.
  • Volgens online consumentenadviseur PriceWice kan het lonen om je bij de tandartsverzekering af te vragen of je wel volledige dekking nodig hebt en of je je überhaupt wel moet verzekeren voor tandartskosten.

Nu de nieuwe verzekeringspremies voor de zorgverzekering van 2021 zijn vastgesteld, blijkt dat vooral Nederlanders met aanvullende verzekeringen er in 2021 op achteruitgaan.

Uit een analyse van online consumentenadviseur Pricewise blijkt dat bij veelgekozen combinaties voor zorgpakketten de premie tot 118 euro per persoon duurder uitvalt op jaarbasis. Dat gaat dan om 60-plussers die aanvullend verzekerd zijn voor fysiotherapie en tandartskosten.

Pricewise maakt al jaren een prijsvergelijking van vier veelvoorkomende zorgprofielen en concludeert dat stellen van 60-plus met aanvullende verzekeringen de sterkste prijsstijgingen zien en kleine gezinnen verzekerd voor tandarts en orthodontie relatief weinig extra betalen.

Een stel van 60-plus dat aanvullend verzekerd is voor negen fysiobehandelingen per persoon en van wie tandartskosten tot 500 euro volledig vergoed worden, gaat volgend jaar gemiddeld 235,32 euro meer betalen, bijna 118 euro per persoon.

Een klein gezin dat verzekerd is voor de tandarts en voor de kinderen tot 18 jaar ook voor orthodontie betaalt volgend jaar maar 27,60 euro meer aan zorgpremie.

Tandartsverzekeringen: let op of het loont

Volgens zorgverzekeringsexpert Suzanne Löwik van PriceWise is het voor iedereen de moeite waard om goed te kijken of je wel een tandartsverzekering nodig hebt: "Als je niet de gehele vergoeding gebruikt, dan betaal je al snel meer aan premie dan je vergoed hebt gekregen. Wie al jaren alleen voor controle naar de tandarts gaat, is voordeliger uit zonder tandartsverzekering."

Ook kun je geld besparen door niet voor volledige dekking van alle tandartskosten te gaan, zegt Löwik: "Het loont om te kijken naar een verzekering die de meeste behandelingen voor 100 procent dekt en een deel voor 75 procent. Dit kan je zo een tientje per maand schelen."

Het goedkoopste pakket is dat van een alleenstaande met alleen een basisverzekering en het hoogste eigen risico van 885 euro. Dan ben je 85,95 euro per maand kwijt.

Löwik waarschuwt wel dat een hoog eigen risico niet voor iedereen geschikt is: "Je moet het eigen risico voldoen voordat je basiszorg vergoed krijgt. Daarom is niet iedereen financieel in staat om voor het hoogste eigen risico te kiezen, je moet deze kosten namelijk wel in een keer kunnen ophoesten als dat nodig is." 

[activecampaign form=24]

Lees meer over zorgverzekeringen: