De IJslandse prijsvechter WOW air kondigde afgelopen donderdag aan per direct alle activiteiten te staken. WOW air had in 2018 een zwaar jaar en dat resulteerde eerder al in het schrappen van 111 banen en het halveren van de vloot.

Maar het verlies dat WOW air lijdt is te groot geworden en daarom ging vrij plotseling de stekker eruit. Wereldwijd zijn honderden passagiers en ook medewerkers gestrand.

WOW air werd in 2012 opgericht en verwierf al snel bekendheid vanwege de lage prijzen, paarse toestellen en vluchten zonder franje. Sommige enkeltjes voor een vlucht tussen de VS en Europa kostten niet meer dan 44 euro. WOW vloog ook dagelijks tussen Schiphol en de IJslandse hoofdstad Reykjavik.

Oprichter en CEO Skúli Mogensen had in januari al tegen Business Insider verteld dat de aankoop van drie Airbus A330-300-toestellen een fout was. Ook dreef WOW steeds verder af van het lagekostenmodel.

Maar het faillissement is niet uniek. Sinds afgelopen oktober zijn maar liefst vijf Europese luchtvaartmaatschappijen gestopt.

Dit zijn ze:


Oktober 2018: Primera Air

Lees ook op Business Insider

Foto: Julio Cortez/AP

Primera Air was een dochtermaatschappij van het grote IJslandse reisbureau Primera Travel Group. Primera Air bood trans-Atlantische budgetvluchten aan met een vloot van Airbus A321neo-toestellen en moest op 2 oktober 2018 alle operaties staken.


Oktober 2018: Cobalt Airways

Foto: Reuters/Yiannis Kourtoglou

Het in Cyprus gevestigde Cobalt Air werd eind 2015 opgericht, nadat de nationale luchtvaartmaatschappij Cyprus Airways eerder dat jaar het bijltje erbij neer had gegooid. Maar Cobalt Air kon het financieel ook niet bolwerken en voelde zich op 17 oktober 2018 genoodzaakt te stoppen.


Februari 2019: Germania

Foto: AP Photo/Bilal Hussein

Het in 1978 opgerichte en in Berlijn gevestigde Germania bood lijn- en chartervluchten aan. Maar op 5 februari werd de Duitse luchtvaartmaatschappij failliet verklaard omdat de hoge brandstofprijzen en de devaluatie van de euro ten opzichte van de dollar grote tekorten hadden veroorzaakt.


Februari 2019: Flybmi/British Midland Regional

Foto: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Het in 1987 opgerichte Flybmi was een van de regionale takken van British Midland International. Flybmi heette eerder BMI Regional en moest op 16 februari 2019 stoppen. Volgens de luchtvaartmaatschappij waren de gestegen brandstofprijzen en de duurdere uitstootrechten van CO2 als gevolg van de Brexit de belangrijkste oorzaken van het faillissement.


Maart 2019: WOW air

Foto: WOW

De in 2012 opgerichte prijsvechter WOW air viel op 28 maart 2019 om, nadat het niet lukte nieuwe investeringen van Icelandair en durfinvesteerder Indigo Partners binnen te slepen. De luchtvaartmaatschappij stelde dat de aankoop van drie Airbus A330-300-toestellen een van de belangrijkste redenen was voor de financiële malaise.

Lees hier meer over de luchtvaart: