Minister Bruno Bruins van Sport wil zich inzetten om het WK voetbal voor vrouwen in 2027 in Nederland te organiseren. Bruins is donderdag in Frankrijk en woonde daar het laatste groepsduel van de Nederlandse voetbalsters bij in de groepsfase van het WK. Oranje versloeg Canada met 2-1.

De minister wil snel met de KNVB in gesprek gaan, om te kijken wat nodig is om het toernooi over acht jaar naar Nederland te halen. “Fantastisch dat ik vanavond de ‘Leeuwinnen’ groepswinnaar heb zien worden”, laat Bruins weten. “Hoe mooi zou het zijn als het wereldkampioenschap in 2027 op eigen bodem plaats kan vinden?”

Twee jaar geleden organiseerde Nederland al het Europees kampioenschap voor vrouwen. Oranje pakte toen de Europese titel. Nederland heeft de capaciteiten om ook een WK in zijn eentje te organiseren, stelt een woordvoerder van het ministerie, maar samenwerking met andere landen is niet uitgesloten.

KNVB enthousiast

De KNVB is zeer te spreken over de uitspraken van minister Bruins. “Dit is samen met de prachtige beelden van onze Oranjefans in Frankrijk een geweldige steun in de rug”, zegt secretaris-generaal van de voetbalbond Gijs de Jong.

De KNVB zet alles op alles om het WK te mogen organiseren. “We moeten het bid in 2023 presenteren en de positieve sfeer rondom de voetbalsters en de vrolijke supporters die genieten van het toernooi is ook wat de FIFA wil.”

De KNVB is bezig met het ontwikkelen van een bid met “compact en duurzaamheid” als thema. Concurrentie komt vanuit het noorden waar de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden, Denemarken, IJsland, Finland en de Faroër zich hebben verenigd om het WK te organiseren. Ook Nederland zou niet onwelwillend staan tegenover een samenwerking met bijvoorbeeld Duitsland, België of Engeland. “Aan de andere kant is het juist een gave uitdaging om het zelf te doen.”

De Jong erkent dan wel dat veel staat of valt met de prestaties van Oranje. “Als wij ver komen op het WK dan wordt de kans ook groter dat we dit gave topsportevenement straks mogen organiseren. Als de voetbalsters dinsdag Japan weten te verslaan in de achtste finales geeft dat weer een verdere impuls aan de snelstgroeiende sport in Nederland. Met de steun van de politiek, de vrolijke supporters en het winnen van de ‘Leeuwinnen’ komt het WK dan steeds dichterbij.”

Lees ook op Business Insider

Dekker en Beerensteyn scoren

De Nederlandse voetbalsters treffen na het winnen van hun laatste groepswedstrijd op dit WK Japan in de achtste finales. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Canada in Reims met 2-1. Invalster Lineth Beerensteyn maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt.

De Europees kampioen was kort na rust op voorsprong gekomen via Anouk Dekker. Christine Sinclair trok de stand al snel weer gelijk met haar 182e doelpunt in de nationale ploeg. De Canadese vedette heeft nu op vijf WK’s gescoord, net als de Braziliaanse aanvalster Marta. Beerensteyn tikte in de 75e minuut de 2-1 binnen.

Als winnaar van groep E treft Oranje nu dinsdag in Rennes de nummer twee van groep D, Japan. Vier jaar geleden stonden beide landen ook al tegenover elkaar in de achtste finales. Toen won Japan met 2-1.

Lees meer over de Oranje Leeuwinnen: