Het moederbedrijf van Snapchat – Snap Inc. – heeft de langverwachte beursgang in gang gezet. Donderdag diende het bedrijf uit Los Angeles daarvoor de benodigde financiële documenten in bij de Amerikaanse toezichthouder.

Daaruit blijkt dat Snapchat een omzet heeft van meer dan 400 miljoen dollar per jaar en 158 miljoen actieve gebruikers per dag heeft.

De beursgang van Snap moet de grootste in de techsector in jaren worden. Het bedrijf van topman Evan Spiegel wil 3 miljard dollar ophalen. In totaal zou door de marktintroductie aan Snap een prijskaartje van 20 miljard tot 25 miljard dollar komen te hangen. Het beurssymbool wordt ‘SNAP’.

Nu de financiële verklaring openbaar beschikbaar is, moet Snap vijftien dagen wachten voordat het formele ontmoetingen kan beleggen met investeerders – de zogeheten ‘IPO road show’. Snap wil in maart aandelen gaan aanbieden.

Screen Shot 2017 02 02 at 4.45.54 PM

Foto: Snap Inc. IPO filing

De 26-jarige Spiegel zal het uithangbord zijn om investeerders over te halen, zeggen bronnen die op de hoogte zijn van de plannen van Snap. Hij zal worden neergezet als visionair, net als Facebook-topman Mark Zuckerberg voor de beursgang.

Spiegel bezit 21,8 procent van het bedrijf, blijkt uit de aanvraag. Daarmee is hij samen met mede-oprichter Robert Murphy, die eenzelfde belang heeft, de grootste aandeelhouder.

Dat Snap naar de beurs zou gaan is op Wall Street en in Silicon Valley al maanden duidelijk. Het bedrijf heeft vorig jaar een specialist op het gebied van beursgangen toegevoegd aan het bestuur en veranderde daarna zijn naam van Snapchat in Snap.

De zaken van Snap breiden zich snel uit. Naast de chatapp die de basis is van het succes komen er steeds meer advertenties en nieuws. En vorig jaar begon Snap ook met de verkoop van Spectacles, een bril die foto's kan nemen en video-opnames kan maken.

LEES OOK: Alles wat je moet weten over de beursgang van Snap in 13 grafieken

MIS OOK NIET: De jongste selfmade miljardair ter wereld: het waanzinnige leven van Snapchat-baas Evan Spiegel