Evan Spiegel heeft een mooi leven.

Zijn bedrijf Snap – bekend van de sociale app Snapchat – treft voorbereidingen voor wat één van de meest spectaculaire beursintroducties van 2017 moet worden. Geschatte marktwaarde: zo’n 20 miljard dollar.

Snapchat is razend populair onder tieners in de hele wereld, en Snap’s nieuwe bril Spectacles is een gewilde techgadget.

De 26-jarige Spiegel heeft een vermogen van naar schatting 2,1 miljard dollar en is daarmee de jongste selfmade miljardair ter wereld, volgens zakenblad Forbes.

Spiegel heeft een gezegend leven. En dat beseft hij.

“Ik ben een jonge, blanke en hoogopgeleide man”, zei hij eens op een conferentie van de universiteit van  Stanford. “Ik heb echt veel geluk. En het leven is niet eerlijk.”

Business Insider maakte een compilatie van hoogtepunten uit Spiegels zakelijke en persoonlijke leven, gebaseerd op artikelen in  LA Weekly, Forbes, Business Insider, juridische documenten en andere bronnen.

Lees ook op Business Insider


Spiegel groeit op in Pacific Palisades, een enclave nabij Los Angeles, ten oosten van Malibu. Hij is de oudste zoon van twee juristen die allebei werden opgeleid aan een Amerikaanse topuniversiteit. Zijn ouders scheiden als hij op de middelbare school zit.

Foto: Shutterstock

Op zijn 16de haalt Spiegel zijn rijbewijs. Hij krijgt een Cadillac Escalade die hij kan parkeren in de afgesloten parkeerplaats naast zijn school.

Foto: Shutterstock

Bron: LA Weekly


Spiegel brengt zijn eerste studiejaren door op een zeer exclusief instituut, Crossroads, in Santa Monica. Het collegegeld bedraagt tienduizenden dollars per jaar. Andere bekende alumni zijn de oprichter van datingapp Tinder, Sean Rad, en actrices Kate Hudson en Gwyneth Paltrow.

Foto: Iamnotastalker.com

Spiegel loopt state op de marketingafdeling van het bedrijf Red Bull en wil graag een zuinigere auto. In een brief uit 2008 vraagt hij zijn ouders om een BMW 550i voor hem te leasen, met een verkoopprijs van zo’n 75.000 dollar. “Auto’s maken me gelukkig”, schrijft hij.

Foto: Aurimas / Flickr

Spiegel studeert verder aan de universiteit van Stanford – de alma mater van zijn vader – en stort zich op productontwerp. Op Stanford ontmoet hij de toekomstige mede-oprichters van Snapchat, Reggie Brown and Bobby Murphy.

Van links naar rechts: Reggie Brown, Bobby Murphy, Evan Spiegel. Bron: LA County Superior Court

“Zelf waren we niet cool”, zei Murphy later tegen Forbes. “We probeerden dus dingen te maken die cool waren.”

Evan Spiegel en Bobby Murphy van Snapchat. Bron: Forbes

De drie studenten zijn lid van de vereniging Kappa Sigma. Spiegel organiseert feesten en uitgelekte e-mails suggereren dat hij een behoorlijk feestbeest was.

Snapchat-topman Evan Spiegel. Bron: twitter.com/evanspiegel

In 2014 lekken er e-mails uit van Spiegels studietijd op Stanford. In mailwisselingen met medestudenten van zijn vereniging, maakt Spiegel grove grappen over seks met vrouwen.

Spiegel verontschuldigt zich later. “Het spijt me dat ik deze dingen heb geschreven en ik was een sukkel dat ik zoiets deed”, zegt hij in 2014. “Deze mailtjes zijn op geen enkele manier representatief voor wie ik nu ben en hoe ik over vrouwen denk.”


Op Stanford zorgt een vriend van de familie ervoor dat Spiegel kan deelnemen aan een masterclass over ondernemerschap en durfkapitaal. Daar woont hij lezingen bij van techleiders zoals Eric Schmidt van Google en mede-oprichter Chad Hurley van YouTube.

Foto: HarshLight/Flickr.

Bron: LA Weekly


Spiegel maakt kennis met topman Scott Cook van softwarebedrijf Intuit, nadat deze een praatje houdt op Stanford. Cook laat Spiegel werken aan een product dat Intuit in India wil lanceren, terwijl hij nog student is.

Foto: Wikimedia Commons

Spiegel neemt een belangrijke beslissing: hij stopt met zijn studie op Stanford, terwijl hij nog maar een paar punten nodig heeft voor zijn diploma. Hij wil zich volledig richten op het idee voor de app Snapchat. Met zijn mede-oprichters ontwikkelt hij het grootste deel van de app die berichten spontaan laat verdwijnen. Eerst krijgt de app de naam Picaboo. Het kantoor is het huis van Spiegels vader in The Palisades.

Foto: Shutterstock

Later besluit Snapchat naar een echt kantoor te verhuizen, maar Spiegel bivakkeert jarenlang in het huis van zijn vader, mede vanwege de “lage huur”.

Foto: Glassdoor

Spiegel verhuist in november 2014 en koopt een eigen huis met drie slaapkamers in Brentwood, voor 3,3 miljoen dollar.

Foto: Lucas Jackson / Reuters, Facebook / David Offers Fine Homes

Al gauw kloppen geïnteresseerden aan om Snapchat te kopen. Berucht is Spiegels afwijzing van Facebook-topman Mark Zuckerberg, die naar verluidt in 2013 zo’n 3 miljard dollar biedt voor Snapchat.

Illustratie: Bruce Turner/Flickr.

Kort na de afwijzing door Evan Spiegel, probeert Facebook een Snapchat-kloon uit. De app Poke faalde echter hopeloos. Inmiddels heeft Facebook al vijftien keer geprobeerd om (delen van) Snapchat te kopiëren.


Met de groei van het aantal gebruikers en de toename van de waarde van het bedrijf wordt Spiegel al gauw een celebrity in de tech- en mediawereld. Op de foto hieronder zie je Spiegel met Star Wars-bedenker George Lucas en topman Shane Smith van mediabedrijf Vice, tijdens de Vanity Fair New Establishment Summit in oktober 2014.

Foto: Michael Kovac / Getty Images

Nadat Snapchat zich in juni 2015 via een grote financieringsronde heeft verzekerd van een forse geldinjectie, koopt Evan Spiegel een Ferrari voor zichzelf.

Foto: Dave Smith/Tech Insider

Spiegel is kort in het nieuws vanwege een romance met superster Taylor Swift. De twee zouden elkaar bij een nieuwjaarsfeestje in december 2013 hebben ontmoet.

Foto: Andrew H. Walker/Getty. Bron: LaineyGossip

Spiegel krijgt een relatie met supermodel Miranda Kerr in de zomer van 2015. Hun eerste ontmoeting is tijdens een diner van luxemerk Louis Vuitton in Los Angeles.

Foto: Andreas Rentz/Getty Images; Michael Kovac/Getty Images

In mei 2016 koopt het stel een huis met een woonoppervlak van 655 vierkante meter, dat eerder eigendom is geweest van Harrison Ford. De steracteur kocht het voor 12 miljoen dollar.

Foto: Zillow

Daarna gaat het snel: Evan en Miranda kondigden in juli 2016 dat ze zijn verloofd.

Foto: AP Images

Spiegel heeft meer met mode dan de meeste topmannen van techbedrijven. In oktober 2015 baart hij opzien met een coverfoto van Vogue Italië.


Spiegel heeft een brevet als helikopterpiloot. Een totaal andere hobby van de miljardair is bloemschikken. Zijn favoriete T-shirt: een wit James Perse-shirt met v-hals, in de winkel voor minder dan 60 euro te krijgen.

Foto: Reuters. Bron: GQ

In september 2016 doopt Spiegel het bedrijf Snapchat om tot Snap. Hij noemt het toen een  “camerabedrijf”. Ook onthult Spiegel een zonnebril met camera, genaamd Spectacles.

Foto: Snapchat/YouTube. Bron: WSJ Magazine

Spiegel koestert uiterste geheimhouding bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Hij duikt regelmatig op bij verschillende, over Venice Beach verspreide afdelingen van Snapchat – Spiegel gebruikt dan een zwarte auto en wordt geassisteerd door beveiligers.

Foto: (Niet Evan Spiegel.) Kevork Djansezian/Getty Images

Bron: What it’s like to work at Snapchat, one of the most secretive companies in tech (Business Insider)


Spiegel wordt gezien als een ‘productgenie’ die aanvoelt wat jongeren willen.

Foto: Getty. Bron: Recode

De 26-jarige ondernemer staat bekend als de jongste selfmade miljardair ter wereld, op de lijstjes van zakenblad Forbes. Zijn vermogen wordt geschat op 2,1 miljard dollar.

Foto: Larry Busacca/Getty Images for Time Inc. Bron: Forbes

Spiegel treft voorbereidingen om zijn bedrijf naar de beurs te brengen in 2017. Naar verluidt tegen een waardering van 20 miljard dollar. Om beleggers warm te maken zal Spiegel vergeleken worden met Mark Zuckerberg van Facebook en wijlen Steve Jobs van Apple.

Foto: AP Photo/Jae C. Hong. Bron: The Wall Street Journal

LEES OOK: 15 uitspraken van selfmade miljardairs die je kijk op geld veranderen