De koers van de bitcoin is de afgelopen tijd hard gestegen, mede door aankopen van beleggers die bang zijn om de boot te missen. Het bekende psychologische fenomeen FOMO, fear of missing out. Maar de digitale munt zou kunnen terugvallen naar een niveau rond de 30.000 dollar als het enthousiasme wegebt, zegt analist Dan Dolev van zakenbank Mizuho Securities.

In gesprek met tv-zender CNBC waarschuwde Dolev beleggers afgelopen weekend om niet te veel te geloven in de nieuwste koersstijging van bitcoin, die sinds het begin van dit jaar met 48 procent in waarde is gestegen.

Doley waarschuwt dat de interesse in de cryptomunt op het punt staat af te nemen, waardoor de koers zou kunnen dalen tot 30.000 dollar. Dat zou een verlies van ruim 50 procent betekenen ten opzichte van het niveau van dinsdag, dat rond de 63.000 dollar lag.

De koers van de bitcoin zou uiteindelijk kunnen dalen tot 20.000 dollar bij de volgende “ijstijd” voor de cryptomarkt, aldus Dolev. Dat zou een daling van ruim 65 procent betekenen ten opzichte van de huidige niveaus.

"Op dit moment gaat het goed, maar ik denk nog steeds dat het op de langere termijn geen rendement oplevert. Het is eigenlijk gewoon FOMO en ik denk dat de koers uiteindelijk naar beneden zal gaan. Ik denk dat uiteindelijk zal blijken dat het niets waard is," zei Dolev. "Ik zie er persoonlijk geen waarde in."

Beleggingsfondsen voor de bitcoin

De bitcoin is de afgelopen maanden gestegen door het enthousiasme en de vraag die zijn gegenereerd door de nieuwe beleggingsfondsen in de VS. In januari werden zogenoemde bitcoin ETF's goedgekeurd. Verder staat deze maand de "halvering" van het aantal nieuwe bitcoins dat in omloop komt op stapel.

Ook profiteerde de bitcoin van de verwachting dat rentes omlaag gaan in de VS, maar daarover is onzekerheid ontstaan doordat de Amerikaanse inflatiecijfers hoger blijven dan verwacht. Dit betekent dat centrale bankiers gaan proberen om de rente langer hoger te houden om de inflatie te bestrijden.

De bitcoin is de afgelopen zeven dagen met ongeveer 10 procent gedaald.

De prognose van Dolev staat haaks op die van bitcoinfans. Die beweren dat de cryptomunt dit jaar meer ruimte heeft om te stijgen. De recente rally suggereert dat bitcoin halverwege 2025 zou kunnen stijgen tot 150.000 dollar, voorspelden analisten van Bernstein onlangs.

LEES OOK: Wereldwijd denkt een derde van de consumenten dat de bitcoin dit jaar 70% kan dalen naar $20.000