Terwijl cryptofans de stijging van de bitcoin tot nu toe dit jaar zien als de voorbode van een ongekende rally, zijn lang niet alle consumenten zo optimistisch over de vooruitzichten voor de cryptomunt.

Uit een in maart door Deutsche Bank gehouden enquête blijkt dat bijna een derde van de consumenten wereldwijd verwacht dat de bitcoin aan het eind van dit jaar tot onder de 20.000 dollar is gedaald.

Dat zou een terugval van meer dan 70 procent betekenen ten opzichte van de huidige waarde van net boven de 70.000 dollar op donderdagmiddag.

De meest uitgesproken enthousiastelingen denken juist dat de munt dit jaar de magische grens van 100.000 dollar gaat doorbreken. 

Dat geldt bijvoorbeeld voor analist Geoff Kendrick van de bank Standard Chartered, die zelfs denkt dat de bitcoin volgend jaar door kan stijgen tot boven de 200.000 dollar. Ook analisten van adviesbureau Bernstein voorzien een verdere groei en gaan uit van een niveau van 150.000 dollar in 2025.

Dat optimisme komt voort uit de goedkeuring van de zogenoemde bitcoin-ETF's eerder dit jaar in de Verenigde Staten. De acceptatie van deze beleggingsfondsen wordt gezien als een grote aanjager van de vraag naar cryptovaluta. Dat heeft al gezorgd voor een stijging van de bitcoin met meer dan 60 procent dit jaar. 

Cryptofans zien gouden toekomst voor de bitcoin, maar niet iedereen gelooft daar in

Cryptobeleggers kijken verder naar de later deze maand gepland technische aanpassing van het netwerk van de bitcoin. De zogenoemde 'halving' van het aantal nieuwe bitcoins dat in omloop komt bij het goedkeuren van transacties gaat zorgen voor een beperking van het aanbod van nieuwe bitcoins.

Cryptomiljardair Mike Novogratz denkt dat 50.000 dollar de nieuwe ondergrens wordt voor de bitcoin.

Maar van de ondervraagden in de enquête van Deutsche Bank denkt maar 10 procent dat de munt dit jaar doorstijgt tot boven de 75.000 dollar. Dat is maar net boven het recordniveau van 73.000 dollar dat in maart bereikt werd. 

Dat pessimisme over de verdere koersontwikkeling kan worden verklaard uit het feit dat 38 procent van de ondervraagden verwacht dat de bitcoin ergens in de komende jaren zal "verdwijnen". Slechts net iets minder dan de 40 procent die denkt dat de cryptomunt een blijvertje is.

LEES OOK: Dit zijn de 8 grootste ‘memecoins’ op de cryptomarkt – en zo hard stijgen ze