Als je de grafieken van diverse digitale munten bekijkt, is al snel duidelijk dat in de wereld van bitcoin en andere digimunten geen sprake kan zijn van iets wat lijkt op klassiek beleggen: wild gokken is een betere omschrijving.

Omdat de toekomst van digitale munten die buiten overheden om worden gefaciliteerd nog uiterst onduidelijk is, kunnen uit het niets heftige koersbewegingen ontstaan.

Eerder dit jaar ontstond er plots een hype rond de Gulden, een Nederlandse bitcoin-kloon. De Gulden steeg uit het niets bijna 5.000 procent in waarde. Om vervolgens weer keihard omlaag te knallen. Toch doet de Gulden het op jaarbasis nog steeds beter dan de bitcoin zelf, zo blijkt uit onderstaande grafieken.

Wat voor beleggen in het algemeen geldt, lijkt voor digimunten nog sterker op te gaan: spreiden is cruciaal, want wie z’n geld op één vermeende winnaar zet, kan flink het schip in gaan.

Sinds enkele dagen is de bitcoin zelf weer bezig aan een aardige opmars. Zie hier voor de realtime grafiek van de bitcoin op finanzen.nl.

Een blik op de prestaties van de drie grootste cryptomunten ter wereld in 2016, laat een divers beeld. Bitcoin lijkt de meest stabiele munt.

Onderstaande grafieken en marktdata zijn afkomstig van de sitecoinmarketcap.com.


1) Bitcoin is met een marktwaarde van zo'n 14 miljard dollar de grootste digimunt ter wereld. Koersprestatie dit jaar: pakweg een verdubbeling, plus 100 procent (groene lijn).

bitcoin-coinmarketcap


2) De nummer twee onder de cryptomunten is ethereum, met een marktwaarde van ruim 660 miljoen dollar. Deze munt oogt volatieler dan de bitcoin - maar staat voor 2016 wel op een winst van 600 procent tegenover de dollar.

ethereum-coinmarketcap


3) Ripple, met een marktwaarde van zo'n 230 miljoen dollar, is de zwakste in de top drie van de digimunten: een plusje van 6 procent in 2016

ripple-coinmarketcap


Dan de Gulden - nummer 31 met een markwaarde van zo'n 7 miljoen dollar. Na de oktoberpiek ging het hard bergafwaarts. Maar sinds 1 januari dit jaar staat De Gulden nog altijd zo'n 1500 procent in de plus tegenover de dollar.

gulden-coinmarketcap

LEES OOK: Hoe een 26-jarige, succesvolle bitcoin-fanaat in de gevangenis belandde en nóg meer ging geloven in de digimunt