Uit het niets is de Nederlandse Gulden geëxplodeerd in waarde. Nee, niet de munteenheid die we tot 2002 in dit land gebruikten, maar de cryptomunt die Rijk Plasman (32) twee jaar geleden samen met andere programmeurs ontwikkelde.

Was een digitale Gulden tot begin oktober nog minder dan een eurocent waard, inmiddels is de koers gestegen tot omgerekend meer dan 7 eurocent. Vergeleken met een jaar geleden bedraagt de stijging zo’n 4600 procent.

(De grafiek toont de koers van Gulden in Bitcoin, omgerekend in dollar.)

gulden

 

 

Op het lijstje van meest waardevolle cryptomunten is de Gulden inmiddels gestegen tot plek twaalf. In totaal is er voor bijna 25 miljoen euro aan digitale Guldens in omloop. Ter vergelijking: alle Bitcoins zijn bij elkaar ruim 9 miljard euro waard.

Volg de koers van de bitcoin realtime op finanzen.nl.

Algemeen betaalmiddel

De Gulden is een Nederlandse variant van de Bitcoin, de digitale valuta die het bekendst is van alle cryptomunten. De munt werd op 4 april 2014 gelanceerd.

Doel is om van de cryptomunt een algemeen geaccepteerd betaalmiddel te maken. "Het is mijn droom dat ik in de Albert Heijn sta en dat de mensen in de rij allemaal Guldens op zak hebben", zegt mede-oprichter Plasman tegen Het Parool.

Guldens kopen kan met iDEAL via gulden.com, betalen kan bij een veertigtal winkels via de app. Inmiddels heeft de Gulden zo'n twintigduizend gebruikers, waarvan ongeveer de helft afkomstig is van buiten Nederland.

Betalen in Bitcoin

Ook is het met de app makkelijk om in Bitcoin te betalen. Het bedrag wordt omgerekend van Gulden naar Bitcoin, plus enkele centen transactiekosten. Op die manier kun je bijvoorbeeld een pizza afrekenen bij Thuisbezorgd.nl, dat Bitcoin accepteert, in Guldens.

Waarom de Gulden plotseling in waarde is gestegen, weet Plasman niet. Aan marketing doet hij niet. "Mond-tot-mondreclame is op dit moment het enige wat nieuwe gebruikers oplevert. Mensen vinden de app goed en vertellen het aan hun vrienden en familie", zei hij eerder tegen CoinTelegraph. "Voor ons is dit een bevestiging dat we op de goede weg zijn."

LEES OOK: Als je 1000 euro in deze cryptomunt had gestopt had je in een week een jaarsalaris verdiend