Grote particuliere huisbazen winnen terrein op de Nederlandse woningmarkt. De grootste drie hebben ieder huurwoningen met een totale waarde van ruim 1 miljard euro.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

De Rotterdamse biotech- en vastgoedondernemer Aat van Herk is de grootste particuliere eigenaar, met bijna 6.000 huurwoningen en een geschatte waarde van 1,2 miljard euro. Daarna komt de Haagse vastgoedtycoon Harry Hilders met 5500 woningen in zijn bezit, goed voor 1,16 miljard euro. De vastgoedfamilie Grouwels uit Maastricht sluit de top drie met 5200 huurwoningen.

Het aantal huurhuizen in bezit van de grootste particuliere eigenaren is in tien jaar tijd met 22,3 procent gestegen. Ook grote institutionele beleggers kochten de afgelopen jaren huurhuizen bij. Woningcorporaties hebben onder druk van de overheid juist bezit verkocht, maar blijven nog altijd de grootste aanbieder van huurwoningen.

Hoewel de particuliere huisbaas in opmars is, is het gros van deze groep geen massaverhuurder als de drie verhuurders hierboven of als ‘pandjesprins’ Bernhard. Het merendeel van de particuliere verhuurders, verhuurt niet meer dan vijf woningen.

Lees meer over particuliere woningverhuur: