De huidige opmars van de bitcoin komt niet door macro-economische factoren, maar door adoptie van de digitale munt, zegt investeerder en miljardair Mike Novogratz.

Hij denkt dat dit een nieuwe ondergrens creëert. “We zakken niet terug onder de 50.000 dollar. Dat is de nieuwe bodem, tenzij er iets dramatisch gebeurt”, zegt Novogratz tegen de Amerikaanse tv-zender CNBC.

Volgens de miljardair zijn de twee typische drijfveren achter oplevingen van de bitcoin: het beleggerssentiment en macro-economische factoren. Met dat laatste doelt hij op bijvoorbeeld de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank en overheidsschulden.

Lees ook: Opmars van de bitcoin voedt ‘vermogensinflatie’: dat kan reden zijn voor Amerikaanse centrale bank om renteverlaging uit te stellen, volgens analist

Nieuwe bitcoin-ETF’s zorgen voor koersstijging crypto

De huidige koersstijging is volgens Novogratz een reactie op de lancering van nieuwe beleggingsfondsen in de Verenigde Staten, waarmee de koers van de bitcoin direct gevolgd kan worden. Hierdoor is de vraag naar ’s werelds grootste cryptomunt toegenomen.

Deze zogenoemde bitcoin-ETF’s (exchange traded funds) werden in januari goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder SEC.

Novogratz is ervan overtuigd dat zolang er geld naar deze nieuwe beleggingsfondsen stroomt, de koersstijging van de bitcoin zal doorzetten. In het bitcoinfonds van vermogensbeheerder BlackRock werd dinsdag bijna 850 miljoen dollar belegd.

De bitcoin schommelt donderdagmiddag rond de 72.800 dollar. Op dagbasis gaat het om een daling van zo'n 0,8 procent.

LEES OOK: De bitcoin is nog altijd ‘nul’ waard, ook na de introductie van ETF-fondsen in VS, stelt ECB in blog