Beleggers zijn optimistisch over een mogelijke afvlakking van de coronapandemie.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 2,8 procent in de plus op 503,72 punten, maar sloot net onder de 500 punten.

Koplopers in de AEX was winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco

De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Op het Damrak keerde de AEX-index voor het eerst sinds 10 maart tussentijds terug boven de 500 puntengrens.

Het optimisme over een mogelijke afvlakking van de coronapandemie en de omvangrijke steunpakketten van centrale banken en overheden bleven de financiële markten ondersteunen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 2,8 procent in de plus op 503,72 punten. De laatste keer dat de AEX boven de 500 punten eindigde was op 6 maart.

Op 19 maart stond de index nog onder de 400 punten, na een koersval vanaf het hoogtepunt van ruim 630 punten in februari.

Lees ook op Business Insider

De hoofdindex op het Damrak sloot de sessie 2,1 procent in de plus op 499,85 punten.

De MidKap won 1,9 procent tot 675,40 punten. Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot bijna 3 procent.

Geen nieuwe coronadoden in China

In China is sinds januari voor het eerst niemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Wel zijn er de afgelopen 24 uur 32 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd in het land.

De Britse premier Boris Johnson ligt op de intensive care van een Londens ziekenhuis, omdat zijn toestand als gevolg van het longvirus is verslechterd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab neemt de taken van Johnson tijdelijk waar.

Chipbedrijven in trek na beter dan verwachte cijfers van Samsung

De AEX-index werd aangevoerd door winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield dat bijna 17 procent aan beurswaarde won. In de MidKap won Eurocommercial Properties 13,8 procent.

Kleinere vastgoedfondsen als Vastned en Wereldhave wonnen respectievelijk 8,3 en 17,8 procent.

Ook Europese chipbedrijven deden goede zaken mede dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Zuid-Koreaanse chipreus Samsung. Chipmachinemaker ASML en chiptoeleverancier ASMI stegen tot 2,8 procent in Amsterdam. In Parijs won STMicroelectronics dik 5 procent.

IMCD won in de AEX 3,1 procent. De distributeur van chemicaliën heeft in het eerste kwartaal nog geen materiële impact gezien van de virusuitbraak en zal beleggers op 20 april verder bijpraten over de gang van zaken.

De euro was 1,0872 dollar waard, tegen 1,0807 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,6 procent meer op 27,01 dollar. Brentolie werd 2,2 procent duurder op 33,76 dollar per vat.

LEES OOK: 4 redenen waarom aandelen nog verder gaan crashen, volgens de belangrijkste aandelenanalist van Goldman Sachs