- Op de korte termijn kampt de beurs met veel onzekerheden en serieuze risico’s.
- Voor beleggers is het daarom van belang zich te richten op de lange termijn, aldus beleggingsstrateeg Luke Barrs van zakenbank Goldman Sachs.
- Barrs geeft aan hoe hij aantrekkelijke beleggingen identificeert en bespreekt er zes die hij aanraadt voor de komende drie tot vijf jaar.
- Lees ook: Beleggers moeten kiezen: ‘Don’t fight the Fed’…of heeft de markt altijd gelijk?
Beleggers maken zich zorgen. Recessies liggen op de loer, centrale banken blijven de rente verhogen en het de politieke crisis rond het Amerikaanse schuldenplafond is nog altijd niet opgelost.
In plaats van zich druk te maken over hoe aandelen presteren in de komende weken of maanden, heeft Luke Barrs een beleggingshorizon van drie tot vijf jaar. Hij is werkzaam als strateeg wereldwijd beleggen bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.
Een langetermijnfocus helpt Barr het hoofd koel te houden, wanneer hij geconfronteerd wordt met nieuws dat sommigen hun aandelen in paniek doet verkopen. Sterker nog, marktchaos is voor hem juist een reden om op zoek te gaan naar kansen.
“Als hoogwaardige bedrijven lukraak worden verkocht, zien wij dat als een kans om posities op te bouwen, om blootstelling te krijgen aan enkele van die groeibedrijven die – over een periode van drie tot vijf jaar – zeer succesvol zullen zijn”, zegt Barrs in een gesprek met Insider.
Beleggen als een professional
Bij het beleggen zoekt Barrs naar bedrijven die de nodige eigenschappen hebben om op de lange termijn succesvol te zijn, maar die ondergewaardeerd worden op de beurs.
Om die verborgen pareltjes te vinden, maakt de beleggingsstrateeg gebruik van een bottom-up onderzoeksproces. Hierbij speurt hij naar bedrijven die zelfstandig kunnen groeien en profiteren van structurele vraagstimulansen, en die solide interne werkwijzen en een aantrekkelijke waardering hebben.
Idealiter zijn de bedrijven niet al te afhankelijk van onzekere externe factoren, zoals overheidssteun, maar kunnen ze tegelijkertijd wel profiteren van trends zoals de verschuiving naar hernieuwbare energie.
Barrs let ook op de managementstructuur van een bedrijf. Vervolgens bepaalt hij of de toekomstige groei al in de koers van het aandeel is verdisconteerd.
'De 6 beste beleggingen voor de komende jaren'
Na zijn beleggingsstrategie te hebben toegelicht, deelt Barrs zes beleggingen met Insider die hij aanraadt voor de komende drie tot vijf jaar.
Als eerste wijst hij op aandelen van kleinere bedrijven (small caps). Deze presteerden dit jaar veel minder goed dan hun grotere tegenhangers, omdat ze gevoeliger zijn voor tegenvallende economische groei.
Echter, als de inflatie blijft dalen en de economie uiteindelijk weer aantrekt, dan kunnen deze kleinere bedrijven daar aanzienlijk van profiteren, denkt Barrs.
De volgende categorie waar de beleggingsstrateeg optimistisch over is: Amerikaanse fabrikanten van halfgeleiders. Investeren in de chipproductie is een politieke prioriteit van zowel de Republikeinen als de Democraten, zoals blijkt uit de vorig jaar aangenomen CHIPS Act. Dit miljardenplan moet de afhankelijkheid van Aziatische spelers als TSMC verkleinen.
Ook op het gebied van energie willen de Verenigde Staten, en Europa, onafhankelijker worden. Door schaarser wordende Russische olie en gas na de invasie van Oekraïne in februari 2022, schoot de westerse inflatie omhoog.
Om deze kwetsbaarheid aan te pakken en de energietransitie te versnellen, zal de VS de komende tien jaar zwaar investeren in bedrijven voor hernieuwbare energie, zegt Barrs. Volgens hem zullen aandelen van bedrijven die actief zijn op het gebied van energie-infrastructuur en -opslag aanzienlijk profiteren van deze structurele verschuiving.
Buiten de Verenigde Staten is Barrs positief gestemd over bedrijven in opkomende markten. Deze aandelen hebben enkele moeilijke jaren doorgemaakt en worden nu verhandeld tegen waarderingen die tot wel 40 procent lager liggen dan Amerikaanse aandelen, volgens Barrs.
In de toekomst zouden aandelen uit opkomende markten moeten profiteren van een zwakkere Amerikaanse dollar, sterkere winstcijfers en de heropening van China.
Barrs is met name optimistisch over India. Hoewel Indiase aandelen relatief duur zijn in vergelijking met andere Aziatische landen, geniet het land een sterke groei, vooral in de maakindustrie.
India zou uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een economische grootmacht, vergelijkbaar met het huidige China, als wereldwijde giganten zoals Apple blijven investeren in het land, zowel door het openen van winkels als fabrieken.
Buitenlandse investeringen in India kunnen de economie van het land helpen groeien. Als het een middenklasse-economie wordt, zullen met name consumentgerichte bedrijven, industriële bedrijven en banken in India daarvan profiteren, aldus Barrs.
Tot slot is Barrs positief gestemd over Japanse bedrijven. Hij noemt ze een "fascinerende kans" voor beleggers. Hoewel het land de afgelopen decennia kampt met matige economische groei, zijn er nog steeds groeikansen voor fabrikanten van onderdelen van elektrische auto's, alsook voor luxe- en schoonheidsproducten.