Benieuwd naar de crème de la crème van luchthavens wereldwijd? Adviesbureau Skytrax heeft de jaarlijkse World Airport Awards uitgereikt – en Schiphol heeft het wederom tot de top-15 geschopt.

Changi Airport in Singapore voert voor het zevende jaar op een rij de ranglijst aan.

Het vliegveld is één van de grootste transporthubs in Zuidoost-Azië en speelt een belangrijke rol in de economie van Singapore. Changi Airport is wereldberoemd vanwege de prachtige architectuur, efficiënte afhandeling van passagiers en bagage, luxe voorzieningen en de overvloed aan eet- en shopopties.

Azië doet sowieso goede zaken in de top-15 van Skytrax: de zes beste vliegvelden bevinden zich allemaal op dit continent. Ook Europese luchthavens zijn met 7 posities ruim vertegenwoordigd. München Airport is op plek 7 het beste Europese vliegveld.

In de top-15 staan geen vliegvelden in Noord- of Zuid-Amerika, Afrika of Australië.

Schiphol zakt twee plaatsen en staat nu 14e, net voor hekkensluiter Kopenhagen. De Nederlandse luchthaven verwerkt op jaarbasis ruim 71 miljoen passagiers.

De jaarlijkse ranglijst van Skytrax is gebaseerd op de ervaringen van miljoenen passagiers uit meer dan 100 landen. Zij beantwoordden vragen over meer dan 39 onderwerpen; van de locaties van de wc's tot de taalvaardigheid van de vliegveldmedewerkers.

Deze vliegvelden vormen de prestigieuze top-15:


15. Kopenhagen Airport (CPH)

Foto: Eugenio Marongiu / Shutterstock.com

Aantal passagiers: 30,3 miljoen

Plaats vorig jaar: 19

Wat bieden ze: Kopenhagen is een van de drukste luchthavens in Noord-Europa en een belangrijke uitvalsbasis voor Scandinavian Airlines en Norwegian Air. Het vliegveld wordt geprezen voor de heldere bewegwijzering en de efficiëntie van de - soms drukke - faciliteiten.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Kopenhagen Airport.


14. Amsterdam Schiphol Airport (AMS)

Foto: Alexandre Rotenberg / Shutterstock.com

Aantal passagiers: 71,1 miljoen

Plaats vorig jaar: 12

Wat bieden ze: Amsterdam Schiphol Airport is een van de drukste vliegvelden in Europa en thuisbasis voor KLM en Transavia. De luchthaven ging open in 1916 en staat bekend om het brede aanbod vrijetijdsmogelijkheden. Ook is er een bibliotheek waar passagiers onder het genot van een goed boek kunnen wachten op hun vlucht.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Airports Council International.


13. Taiwan Taoyuan International Airport (TPE)

Foto: NavinTar / Shutterstock.com

Aantal passagiers: 42,3 miljoen

Plaats vorig jaar: 15

Wat bieden ze: Taoyuan Airport is het grootste vliegveld van Taiwan en ligt net buiten hoofdstad Taipei. Zowel China Airlines als EVA Air hebben hier hun thuisbasis.

Passagiers zijn te spreken over de medewerkers (beleefd), de omgeving (schoon) en de rij bij de douane (kort). Het luchtvaartmuseum van Taiwan was ook op dit vliegveld te vinden, maar werd eerder dit jaar gesloopt voor de uitbreiding van de luchthaven.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2016 en aangeleverd door Taoyuan International Airport.


12. Frankfurt Airport (FRA)

Foto: Frankfurt Airport

Passagiers: 69,5 miljoen

Plaats vorig jaar: 10

Wat bieden ze: Frankfurt Airport is de vier-na-drukste luchthaven van Europa en één van de belangrijkste doorvoerhavens ter wereld. Het vliegveld is standplaats voor luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

Het gemak waarmee je van de ene naar de andere terminal komt is een van de grootste pluspunten in Frankfurt. Ook het uitgebreide aanbod winkels en restaurants wordt geprezen. Wel is de wachttijd bij de douane vrij lang, zeggen passagiers tegen Skytrax

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Airports Council International.


11. Kansai International Airport (KIX)

Foto: EQRoy / Shutterstock.com

Passagiers: 28,9 miljoen

Plaats vorig jaar: 13

Wat bieden ze: Luchthaven Kansai International ligt op een eiland in de baai van Osaka. ANA. Japan Airlines en Jetstar Japan hebben het vliegveld als thuisbasis.

Passagiers zijn te spreken over de moderne architectuur, de schone voorzieningen en de hulpvaardige medewerkers. Het vliegveld heeft ook een indrukwekkend observatieplatform met een spectaculair uitzicht op de inkomende en uitgaande vluchten.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Kansai International Airport.


10. Zürich Airport (ZRH)

Foto: anshar/Shutterstock

Passagiers: 29,4 miljoen

Plaats vorig jaar: 9

Wat bieden ze: Zürich International Airport bevindt zich op nog geen 13 kilometer van het centrum van de grootste stad van Zwitserland. Het is de thuisbasis van Swiss International Air Lines.

Passagiers die een uitgebreide tussenstop hebben op Zürich, kunnen op het vliegveld een fiets of inline skates huren. Ook kun je vanaf de luchthaven op excursie naar het Zwitserse Museum van Transport.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2017 en aangeleverd door Zurich Airport.


9. Tokio Narita International Airport (NRT)

Foto: Lon U / Shutterstock.com

Passagiers: 42,6 miljoen

Plaats vorig jaar: 11

Wat bieden ze: Narita is het eerste vliegveld van Tokio in de top-15.  De luchthaven huisvest All Nippon Airways en Japan Airlines. Het meeste internationale vliegverkeer van en naar de Japanse hoofdstad gaat via Narita.

In de enquête van Skytrax krijgt Narita goede beoordelingen voor de efficiënte en vriendelijke medewerkers, de schone voorzieningen en de overvloed aan restaurants.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Narita International Airport.


8. London Heathrow Airport (LHR)

Foto: Heathrow Airport

Passagiers: 80,1 miljoen

Plaats vorig jaar: 8

Wat bieden ze: Heathrow is het grootste vliegveld van Londen en het 7e drukste vliegveld ter wereld.

De luchthaven wordt momenteel vernieuwd met de bouw van een nieuwe Terminal 2. Het 10 jaar oude Terminal 5 gebouw is door Skytrax uitgeroepen tot beste terminal ter wereld.

Heathrow is thuisbasis voor British Airways en Virgin Atlantic.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2016 en aangeleverd door Airports Council International.


7. München Airport (MUC)

Foto: Michael Dalder / Reuters

Passagiers: 46,3 miljoen

Plaats vorig jaar: 6

Wat bieden ze: Het tweede vliegveld van Duitsland ligt ten noordoosten van München.

Het vliegveld van München is een belangrijke uitvalsbasis voor Lufthansa. De terminalgebouwen zijn luchtig opgezet met veel glas. Bezoekers van het vliegveld kunnen minigolf spelen en een tentoonstelling bezoeken met historische vliegmachines.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Munich Airport.


6. Chubu Centrair International Airport (NGO)

Foto: TungCheung / Shutterstock.com

Passagiers: 11,2 miljoen

Plaats vorig jaar: 7

Wat bieden ze: Centrair ligt op een eiland in een baai, in dit geval voor de stad Nagoya. Het is een belangrijke uitvalsbasis voor Japan Airlines en ANA.

Centrair is het beste regionale vliegveld ter wereld.

De luchthaven heeft een skydeck van ruim 300 meter dat uitzicht biedt op schepen die de haven van Nagoya invaren. Er is ook een traditioneel Japans badhuis waarin je kunt relaxen terwijl je de zon onder ziet gaan in het water.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Chubu Centrair International Airport.


5. Hong Kong International Airport (HKG)

Foto: saiko3p / Shutterstock.com

Passagiers: 74,5 million

Plaats vorig jaar: 4

Wat bieden ze: Het vliegveld Hongkong is een van de populairste transportcentra ter wereld geworden, sinds de opening in 1998.

Als een van de drukste luchthavens in Azië is Hong Kong International de thuisbasis voor Cathay Pacific, Hong Kong Airlines, HK Express en Cathay Dragon.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Airports Council International.


4. Hamad International Airport (DOH)

Foto: Hamad International Airport

Passagiers: 34,5 miljoen

Plaats vorig jaar: 5

Wat bieden ze: Hamad International ging in 2014 open in Doha, de hoofdstad van Qatar. Het is de uitvalsbasis voor Qatar Airways.

De bouw van het vliegveld en de twee bijbehorende terminals kostte omgerekend ruim veertien miljard euro. Skytrax omschrijft Hamad International als "het meest bijzondere vliegveld op architectonisch gebied en ook het meest luxueuze".

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Hamad International Airport.


3. Incheon International Airport (ICN)

Foto: Chung Sung-Jun / Getty Images

Passagiers: 68,4 miljoen

Plaats vorig jaar: 2

Wat bieden ze: Incheon is met de derde plek met recht een eliteluchthaven. Korean Air heeft hier haar thuisbasis. Incheon is het op vijftien na drukste vliegveld ter wereld en opende in 2001.

Veel lof is er voor de voorzieningen van de Koreaanse luchthaven, de winkels en de restaurants, net als het uitgebreide aanbod culturele voorstellingen. Er is ook een museum dat aan de Koreaanse cultuur is gewijd.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Airport Council International.


2. Tokio Haneda International Airport (HND)

Foto: Shutterstock/cowardlion

Passagiers: 87,1 miljoen

Plaats vorig jaar: 3

Wat bieden ze: Naast Narita is Haneda het andere internationale vliegveld van Tokio en omgeving. Het is een populaire bestemming voor zowel zakenmensen als toeristen.

Haneda staat bekend om de efficiënte service, de schone omgeving en het winkelaanbod.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Airports Council International.


1. Singapore Changi International Airport (SIN)

Foto: Trong Nguyen / Shutterstock.com

Passagiers: 65,6 miljoen

Plaats vorig jaar: 1

Wat bieden ze: Voor het zevende jaar op een rij is Changi gekroond tot 's werelds beste luchthaven. Het is de thuisbasis voor Singapore Airlines, Silkair en Tigerair.

Het vliegveld wordt geprezen om de prachtige architectuur, efficiënte afhandeling, luxe voorzieningen en de talloze opties om te eten en te winkelen.

Ook is er een uitgebreid aanbod voor vermaak: filmtheaters, een multimedia entertainment area, spa's en een glijbaan in de vorm van een kurkentrekker.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagiersaantallen zijn voor 2018 en aangeleverd door Airports Council International.


Lees meer over vliegen: