Qatar Airways behoort al zes jaar consistent tot de top drie van beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld, op basis van de ledenrecensies van vliegforum Skytrax.

In 2011, 2012 en 2015 was het bedrijf zelfs de beste vliegmaatschappij op aarde. Vorig jaar zakte het staatsbedrijf een plaatsje omdat het de buren van Emirates voor zich moest dulden.

Skytrax is nu reacties aan het verzamelen voor de Airline of the Year. Ook Airport of the Year is een prijs die de organisatie elk jaar uitreikt.

Hhoewel zelfs de economy van Qatar prima reizen is, nemen wij een kijkje in het meest exclusieve deel van de Qatar-vloot: de eerste klas in de Airbus A380. Aan boord van ’s werelds grootste passagiersvliegtuig met ’s werelds beste maatschappij.


Wachten is voor losers. Nadat je gebruik hebt gemaakt van de check-in voor de eerste klasse, loop je meteen door naar een superdeluxe Premium Lounge, zoals deze op luchthaven Londen Heathrow.

Een receptie is er niet, maar wel een binnenplaats met palmen, 'waar Arabische fonteinen je zintuigen ontspannen en discrete bediening je wensen op een iPad invoert', belooft Qatar Airways.


Neem een drankje, of geniet van een uitstekend diner.


In de Premium Lounge zijn er - natuurlijk - loungestoelen...

...maar ook een businesshoek om wat zaken af te ronden, met pc's, printers en stopcontacten. Wifi is er in de hele lounge. En nog beter: de lounges hebben badkamers en slaapkamers. Handig voor tijdens een overstap of bij een erg vroeg vertrek.


Eenmaal aan boord zal de bemanning je meetronen naar je stoel.

Er zijn maar acht stoelen in dit deel van het toestel, met één aan het raam en twee in het midden. Sommige airlines bieden volledige 'suites' in de lucht, maar bij Qatar reis je samen met andere in de eerste klas. Zit je in het midden, dan kun je een schermpje optrekken voor wat meer privacy. Bovendien kunnen de stoelen helemaal plat en zijn ze erg breed.


In deze 'stoel' kun je dus prima een nachtje pitten.

Het bed is extreem comfortabel. "Je geniet ongetwijfeld van een heerlijke nachtrust in deze eerste klasse", aldus vliegexpert Ben Schlappig. Niet verkeerd op een vlucht tussen Doha, de hub van Qatar Airways, en bijvoorbeeld Sydney.


The White Company ontwierp een pyjama voor de vliegmaatschappij, eentje voor mannen en eentje voor vrouwen. Je krijgt er pantoffels bij.


Voor het slapengaan nog even een filmpje kijken? Geen probleem, want het entertainmentsysteem biedt meer dan 3.000 opties, zelfs games.


In de first class heb je gratis wifi.


De toiletartikelen zijn fantastisch, vindt luchtvaartgoeroe Schlappig.


Om daar goed gebruik van te maken: neem een kijkje in de prachtige badkamers, inclusief rozenblaadjes.


De lounge is echter de beste plek om de benen te strekken en heeft een bar!


Schlappig: "De bar is mijn favoriete onderdeel van de A380 bij Qatar Airways. Wat mij betreft hebben ze de beste onboard bar van iedereen."


Het eten is ook geweldig - dit is nog maar een snack voor de landing:


Dus, zoals de gezagvoerder zal zeggen: sit back, relax and enjoy your flight.


LEES OOK: KLM is opnieuw de veiligste luchtvaartmaatschappij van Europa