Als je weer eens urenlang tussen tientallen andere mensen in de economy class zit, overweeg je misschien om de volgende keer business class te boeken. Oké, het kost je een vermogen, maar je zit dan in ieder geval niet met je knieën tegen de stoel voor je aan, en wie weet lukt het je daar wél om te slapen.

Daarnaast heeft het vliegen in business class een hoop extra voordelen. Je krijgt heerlijk eten, je hebt meer privacy en je kunt extra bagage meenemen.

Genoeg redenen om voor de business class te kiezen dus. Hieronder hebben we op een rij gezet hoe het precies is om met KLM op intercontinentale vluchten in de business class te vliegen.


Je reis begint goed: na het inchecken (lekker snel, want je hebt voorrang) hoef je niet heel Schiphol af te zoeken voor een comfortabele stoel. Je kunt terecht in de Crown Lounge. Die is pas net open en beslaat in totaal drie verdiepingen met drie eigen werelden: SEA (waar je kunt ontspannen), CITY (waar je kunt eten) en POLDER (waar je kunt werken).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Charles 🇪🇺 (@charleswhph) op


In het eetgedeelte van de lounge kun je in ieder geval prima ontbijten, lunchen en dineren. Er is een buffetrestaurant, waar je kunt pakken wat je wilt, maar er komt ook een à-la-carte-restaurant waar gerechten worden geserveerd van de bekende chef Joris Bijdendijk.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dan Kho (@dankohxm) op


En als je geen honger hebt, kun je ook terecht bij de cocktailbar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jason “Danger” Diaz (@jasondangerdiaz) op


Als je bent uitgegeten (of -gedronken), kun je richting je vliegtuig. Ook daar hoef je niet lang in de rij te staan: je krijgt voorrang bij het boarden. Daarna kun je onderuitzakken in je ruime stoel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RinSa YoyoLive (@rinsa_yoyolive) op


Je hebt er veel meer ruimte, en meer privacy, dan in de economy class. De stoelen kun je helemaal naar achteren klappen, zodat je een soort bed hebt. Daarnaast hebben alle stoelen een stopcontact, zodat je je laptop en telefoon kunt opladen tijdens de vlucht.


Geen zin om te gaan werken of slapen tijdens je vlucht? Geen nood: iedere stoel heeft een eigen entertainmentsysteem met meer dan 1.000 uur aan muziek, films en documentaires. En als daar niets tussen zit, kun je ook prima even Netflixen. Er is namelijk wifi aan boord.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Guillaume Lhotellier (@guillaumelhotellier) op


Ondertussen word je flink verwend. Je krijgt bijvoorbeeld een speciaal toilettasje, een comfort bag, ontworpen door modeontwerper Jan Taminiau. Er zitten een paar producten in die goed van pas komen op een intercontinentale vlucht, zoals tandpasta, een tandenborstel en een slaapmasker.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marjolijn Feringa (@mferinga) op


Er is ook genoeg te eten aan boord. Tijdens vluchten die vanaf Amsterdam vertrekken, krijg je maaltijden geserveerd die bedacht zijn door topchefs Onno Kokmeijer (van Ciel Bleu, met twee sterren) en Jonnie Boer (van De Librije, met drie sterren).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door martijnpeek (@martijn.peek) op

Hoeveel eten je krijgt, hangt van je vlucht af. Op bepaalde vluchten waarbij je overdag vliegt, kun je à la carte eten. Bij andere vluchten, waarbij je 's nachts vliegt, krijg je voordat je gaat slapen een driegangendiner. Als je wakker wordt krijg je een ontbijt. De kans is klein dat je het vliegtuig met honger verlaat, want je krijgt ook nog vijf tussendoortjes naast de maaltijden.


Ben je bang dat je heimwee krijgt naar deze vlucht? Geen nood: voordat je het vliegtuig verlaat krijg je het beroemde delftsblauwe KLM-huisje met gin mee. KLM deelt de huisjes sinds 1952 uit aan passagiers in de World Business Class. Op 7 oktober wordt het honderdste huisje gedoopt, ter ere van de honderdste verjaardag van KLM.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KLM Royal Dutch Airlines (@klm) op

Vlieg je vaak? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook interessant: