Op de huizenmarkt in Nederland gaat het dezer dagen vooral over stijgende prijzen en onbetaalbare woningen in steden als Amsterdam en Utrecht. Maar dat de huizenmarkt kent ook een andere kant.

Business Insider ging op huizensite Funda.nl op zoek naar koopjes en zocht de goedkoopste huizen per provincie. Het gaat hierbij om volledige koopwoningen. Woningen op recreatieparken, woonboten en garages zijn buiten beschouwing gelaten.

Voor prijzen tussen de 30 duizend euro en iets minder dan een ton is er van alles te koop. Vaak moet er nog wel het één en ander gebeuren. Bekijk het overzicht.


Groningen – € 30.000 euro

Google Street View

Een externe plaatsing op Funda, van Ridderbos Makelaardij in Groningen. In Kloosterburen kun je een huis voor 30 duizend euro krijgen met een woonoppervlakte van liefst 270 vierkante meter. Let wel: het gaat volgens de makelaar om een “vanafprijs” om met “elkaar in onderhandeling” te komen.

Belangrijk detail is verder: "Woning moet gerenoveerd worden!!!!!!! '. Maar na volledige renovatie kan het een leuke vakantie- of starterswoning zijn.


Friesland - € 47.500

Google Street View

In het Friese Hantum kun je voor net geen 50 duizend euro een karakteristieke woning krijgen in het centrum... "die nog geheel verbouwd moet worden", aldus de omschrijving op Funda.nl.Het huisje uit 1906 telt een woonoppervlak van 120 vierkante meter met twee kamers. Het voorlopige energielabel is G.


Drenthe - € 34.800

Google Street View

Een beetje verscholen achter de bomen in de voortuin, een wittte eensgezinswoning met een woonoppervlakte van 75 vierkante meter in Exloërmond. De omschrijving is helder: "...bouwval, dat volledig dient te worden gerenoveerd of gesloopt, met tijdelijke woonunit." Maar wel "op mooi plekje, nabij de fraaie Drentse Hondsrug."


Overijssel: € 49.500

Foto: Unicus Makelaardij & Taxaties

In het Overijsselse dorp Kuinre kun je dit pand bemachtigen voor rond de 50 duizend euro. Volgens de makelaar biedt het huisje met een woonoppervlak van 45 vierkante meter "diverse mogelijkheden". Het is nu in gebruik als kantoor, met twee ruimtes, een keuken en toilet en heeft een "onderhoudsvriendelijke tuin" aan de voorkant. Plus mooi uitzicht op de tegenover gelegen vijver.


Gelderland - € 60.000

Foto: Enning Makelaars

Een unieke kans, zoals Enning Makelaars het zegt: een voormalige maalderij in het buurschap Henxel, op vier kilometer afstand van het centrum van Winterswijk. Daar kun je een woonoppervlakte van 70 vierkante meter "een nieuwe invulling" geven. De indicatie voor de totale investering ligt op 155 duizend euro.


Flevoland - € 85.000

Foto Woonaccent Makelaars Emmeloord

Aan de Lange Omgang in Bant, een van de kleinste maar mooiste dorpen van de Noordoostpolder, ligt een object voor ‘een echte klusser!!!’ Volgens de omschrijving zelfs ‘een buitenkasje dat je niet moet laten lopen’. En dat voor maar 85.000 euro.

Een in 1961 gebouwde eengezinswoning van 125 vierkante meter met twee verdiepingen en een perceeloppervlakte van 169 vierkante meter. Gedeeltelijk dubbel glas, een voorlopig energielabel E, dakisolatie en CV. Nabijgelegen recreatiemogelijkheden, goede verbindingen (zoals een directe aansluiting op de A6) en een actief verenigingsleven.


Noord-Holland - € 67.500

Google Street View

In Den Helder is een woning die "wel wat aandacht en modernisering nodig heeft" maar die alle mogelijkheden biedt om een "eigen draai aan het geheel te geven". Nabij het vernieuwde centrum, in de buurt van voorzieningen en in een straat met ‘leuke en gezellige’ huizen.

Voor 67.500 euro is ‘ie van jou: bouwjaar 1902, een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, perceeloppervlakte 83 vierkante meter en toch nog 4 kamers, verdeeld over 2 woonlagen. De tuin ligt op het zuiden en is via een achterom bereikbaar, het geheel wordt verwarmd met gaskachels, de woning heeft een voorlopig energielabel F.


Utrecht - € 130.000

Google Street View

De provincie Utrecht zit duidelijk in een hogere prijsklasse. In Linschoten kun je een "karakteristiek rijksmonument" krijgen voor 130 duizend euro, met een woonoppervlak van 63 vierkante meter. Maar... je kunt er voorlopig zelf niet wonen, want het pand wordt in verhuurder staat aangeboden, met een jaaropbrengst van 4.587 euro.

Zuid-Holland - € 44.000

Foto: VastgoedPro

In Delft, een zelfstandige "experimentele woning" voor een single of stel. Deze MiniVilla kost 44 duizend euro en telt een woonoppervlak van 24 vierkante meter. Reuze hip, natuurlijk. Let wel: de MiniVilla staat op een tijdelijke locatie en wordt op termijn verplaatst. "U dient dus zelf over een stukje grond te beschikken (eigendom, erfpacht of huur) waarop de MiniVilla geplaatst kan worden", geeft de makelaar aan.


Zeeland - € 50.000

Google Street View

Jawel, een kluswoning! Voor ongeveer € 50 duizend euro in Terneuzen. Je krijgt 70 vierkante meter woonoppervlak die je "naar eigen idee" mag invullen. De woning ligt in een rustige straat op 100 meter afstand van het centrum. Pluspunt: er is volgens de makelaar een "flinke waardestijging te realiseren!"


Noord-Brabant - € 69.000

Google Street View

Helaas al verkocht onder voorbehoud, maar wie weet. Een karakteristieke tussenwoning in Nieuw-Vossemeer, voor 69 duizend euro aangeboden met een woonoppervlak van 61 vierkante meter. Een zogenoemde "prijskraker", want de oorspronkelijke vraagprijs lag op 82.500 euro. Wel een wat gedateerde woning met achterstallig onderhoud, erkent de makelaar.


Limburg - € 69 .000

Google Street View

Tot slot Limburg: in Hoensbroek voor 69 duizend euro een "gezellig woonhuis met patiotuin". Het woonoppervlak is 78 vierkante meter, met twee slaapkamers en een woonkamer. Knus en gezellig, aldus de makelaar.

LEES OOK Zo kies je een makelaar die voor jou het onderste uit de kan haalt