Zweden heeft de koppositie heroverend als beste land ter wereld voor vrouwen om in te leven, dit blijkt uit de 2019 ranglijst van US News & World Report. In 2018 stond Denemarken op 1, maar dat land is gezakt naar plek 2.

Het mediabedrijf ondervroeg meer dan 9.000 vrouwen om te onderzoeken welke van 80 landen het beste voor vrouwen is om in te leven. Dit onderzoek was onderdeel van de bredere Beste Landen Ranglijst.

De beste landen voor vrouwen scoorden op een schaal tot 10 het beste op de volgende 5 kenmerken: mensenrechten, gendergelijkheid, gelijke beloning, progressiviteit en veiligheid.

Op maandag 26 augustus viert men in de VS Women’s Equality Day. Daarom tonen we hieronder de 12 beste landen ter wereld voor vrouwen gerangschikt. Nederland staat in de top 5 en de VS valt buiten de top 12.


12. België

Foto: REUTERS/Yves Herman

België staat bekend om zijn bier, chocolade om van te watertanden en prachtige kastelen. Volgens de ranglijst van 2019 geven de Belgen om het milieu en mensenrechten. Het land scoort een 9 op mensenrechten, een 8,2 voor gendergelijkheid en een 7,2 voor progressiviteit.


11. Luxemburg

Foto: Alexey Fedorenko / Shutterstock

Het welvarendste land van de EU heeft een hoge levensstandaard en een hoge score voor mensenrechten, maar Luxemburg scoort slechts een 6,9 voor gendergelijkheid, een 6,5 op progressiviteit en een 4,8 voor gelijke beloning.


10. Duitsland

Foto: AP/Jens Meyer

Duitsland dankt haar hoge positie aan een 9,8 voor progressiviteit, maar scoort een 7,0 op gendergelijkheid en een 7,5 op mensenrechten.


9. Nieuw-Zeeland

Foto: Guaxinim / Shutterstock

In 2017 werd Premier Jacinda Ardern de jongste vrouwelijke politieke leider ter wereld, nadat ze met haar progressieve Arbeiderspartij de verkiezingen had gewonnen. Toch scoort Nieuw Zeeland nog maar een 7,3 op gendergelijkheid.


8. Australië

Foto: Courtesy Michelle Miller

Naast een hoge levensverwachting voor mannen en vrouwen, scoort Australië een 8,7 voor mensenrechten, en een 8,3 voor gendergelijkheid.


7. Zwitserland

Foto: Roman Babakin / Shutterstock

Zwitserland is in 2019 het beste land om in leven, maar dit vrede minnende land staat op 7 voor de vrouwen. Het scoort een 8,6 op gendergelijkheid, een 9,2 op mensenrechten en een 8,4 op progressiviteit.


6. Finland

Foto: Heikki Saukkomaa/Reuters

Finland was het eerste land dat vrouwen kiesrechten gaf en toestond tot parlementslid verkozen te worden. Het scoort een 8,9 op gendergelijkheid en een 9 op mensenrechten.


5. Nederland

Foto: Yves Herman/Reuters

De Nederlanders is het gelukt om de genderkloof te verkleinen op het gebied van gezondheid, onderwijs, economie en politiek. Nederland scoort een perfecte 10 op zowel gendergelijkheid en mensenrechten.


4. Noorwegen

Foto: Getty Images

Genereus zwangerschapsverlof is slechts één van de redenen dat Noorwegen behoort tot de meest gendergelijke landen ter wereld. Noorwegen scoort een 9,9 op mensenrechten en een 9,1 op gendergelijkheid.


3. Canada

Foto: Kevin Frayer/AP Images

Het enige land op het Amerikaanse continent dat zich een kampioen mag noemen als het gaat om diversiteit. Canada scoort een 9,8 op mensenrechten en een 9,1 op gendergelijkheid.


2. Denemarken

Foto: Shutterstock

Dit progressieve Scandinavische land kent inkomensafhankelijke dagopvang en één van de meest flexibele ouderschapsverlofregelingen van Europa. Denemarken scoort een 9,4 op mensenrechten en een 9,1 op gendergelijkheid.


1. Zweden

Foto: Chris Jackson/Getty Images

Zweden is zeer progressief als het aankomt op gendergelijkheid (9,6) en mensenrechten (9,8). Volgens een artikel in de The New York Times bestaan het parlement nu voor 46 procent uit vrouwen en het kabinet is zelfs voor de helft vrouw.